Nederlandse shorttrackploeg sluit EK in Gdansk af met tien medailles

De Nederlandse shorttrackploeg heeft een succesvolle deelname aan het EK in Gdansk achter de rug, met in totaal tien medailles: vier gouden, vier zilveren en twee bronzen. Bondscoach Niels Kerstholt is ervan overtuigd dat Nederland nog dominanter kan worden met de terugkeer van Suzanne Schulting en Jens van ’t Wout, die momenteel herstellen van blessures.

“Met hun terugkeer voegen we extra kracht toe aan het team”, aldus Kerstholt, die afgelopen zondag zag hoe alle drie de aflossingsploegen de Europese titel veroverden. Hij heeft er alle vertrouwen in dat Schulting over twee maanden, tijdens de WK in eigen land, weer kan deelnemen aan de aflossingsonderdelen.

Kerstholt: “Suzanne is goed op weg. Je merkt dat ze gretig is en haar snelheid is alweer terug.” Volgens de voormalig shorttracker kan ze nog iets verbeteren op het gebied van inhoud. “Als het echt zwaar wordt, heeft ze wat meer hersteltijd nodig.”

Schulting, drievoudig olympisch kampioene, nam afgelopen zomer een pauze vanwege vermoeidheidsklachten en liep in november een snijwond in haar rug op tijdens een training.

Hoewel ze nog niet helemaal fit was voor het EK in Polen, rekent Kerstholt wel op haar deelname aan de WK, die van 15 tot en met 17 maart in Rotterdam plaatsvinden. “We hebben nog twee maanden om te trainen en dat is voldoende tijd om ons daarop voor te bereiden. Ik ben positief gestemd.”

Enkelblessure Van ’t Wout

Kerstholt moest tijdens de tweede dag van het EK shorttrack ook zonder Van ’t Wout stellen. Van ’t Wout veroverde bij de vorige EK goud op de 1.500 meter en zilver op de 500 en 1.000 meter, maar moest dit keer vanwege een enkelblessure na de finale van de 1.500 meter, waarin hij naast een medaille greep, opgeven.

“Ik ben klaar. Ik heb te veel pijn”, zei hij op zaterdag. “Tijdens de halve finale voelde het alsof er steeds op een blauwe plek werd gedrukt. Daarna heb ik in de kleedkamer een andere schaats geprobeerd, maar ook toen had ik pijn. In de finale kon ik geen snelheid meer maken.”

Hij liep zijn enkelblessure op tijdens de wereldbekerwedstrijden in Seoul een maand geleden. “Ik heb mijn enkel een beetje gekneusd en de banden zijn iets verrekt en een klein beetje ingescheurd”, verklaarde hij.

Extra voorzichtig

Kerstholt wil nu “extra voorzichtig” zijn met de enkel van Van ’t Wout. “We dachten dat we het onder controle hadden, de pijn leek stabiel. Maar één verkeerde beweging en het kan weer misgaan.”

De bondscoach is daarom van plan om pas opnieuw met Van ’t Wout te gaan trainen wanneer de pijn verder is afgenomen of zelfs helemaal verdwenen is.

Plaats een reactie