Nederlandse shorttrackers domineren EK in Gdansk met drie gouden aflossingsmedailles

De Nederlandse shorttrackers hebben met groot succes deelgenomen aan het Europees Kampioenschap in het Poolse Gdansk. Ze keerden terug met maar liefst drie gouden aflossingsmedailles. Net als bij de vorige Europese kampioenschappen wisten de gemengde aflossingsploeg, de vrouwenploeg en de mannenploeg de Europese titel te veroveren.

De gemengde aflossing kende een spannende ontknoping. Het Nederlandse team, bestaande uit Selma Poutsma, Xandra Velzeboer, Kay Huisman en Teun Boer, leidde de hele race. Toch leek de Europese titel in de laatste bocht aan hun neus voorbij te gaan.

Pietro Sighel, die op alle drie de individuele afstanden Europees kampioen werd, probeerde in de laatste bocht Boer in te halen. Echter, tijdens deze inhaalactie gleed de Italiaan uit.

Boer zag dit gebeuren en begon al te lachen en juichen. Iets te vroeg, want het Poolse team kwam nog gevaarlijk dichtbij. Het scheelde slechts millimeters, maar uiteindelijk ging het goud toch naar Nederland.

Het feest in de schaatshal van Gdansk was er niet minder om. Het zilver werd uitbundig gevierd door het Poolse team, met Nikola Mazur, Michal Niewinski, Diane Sellier en Kamila Stormowska, alsof het goud was.

Hanne en Stijn Desmet, Tineke den Dulk en Adriaan Dewagtere behaalden het brons voor België.

Ook de Nederlandse vrouwen domineren vanaf het begin

Bij de aflossing van de vrouwenploegen was het een strijd tussen Nederland en Italië. Net als bij de gemengde aflossing leidde het Nederlandse team, bestaande uit Poutsma, Velzeboer, Diede van Oorschot en Yara van Kerkhof, de hele finale.

De Italianen bleven lange tijd in de buurt van Nederland en met de jonge Van Oorschot op het ijs deed Italië een ultieme inhaalpoging. Van Oorschot gaf op dat moment het stokje over aan routinier Van Kerkhof, die Gloria Ioriatti succesvol achter zich wist te houden.

Een versnelling van Velzeboer was vervolgens genoeg om Italië definitief naar het zilver te verwijzen. De Franse ploeg behaalde het brons.

Voorafgaand aan de slotdag van het EK shorttrack spraken we met Yara van Kerkhof:

In de finale van de mannenploeg gaven de Nederlanders het initiatief aan de andere landen. Boer, Huisman, Itzhak de Laat en Friso Emons reden de eerste rondes op de vierde plaats achter Polen, Hongarije en België.

Emons, de zilveren medaillewinnaar op de 1.500 meter, besloot met nog ruim twintig rondjes te gaan om de laatste positie te verlaten en haalde met één actie iedereen in. Vervolgens versnelde Nederland en wist uiteindelijk de overwinning binnen te halen.

Plaats een reactie