Xandra Velzeboer wint Europees kampioenschap op 500 meter

Xandra Velzeboer, een Nederlandse shorttrackster, heeft voor het eerst in haar carrière de Europese titel gewonnen op een individuele afstand. Op de 1.500 meter ging het eerder op de zaterdagmiddag in het Poolse Gdansk nog mis toen ze in de laatste rondes ten val kwam. Maar op de 500 meter lukte het haar wel.

Velzeboer, de regerend wereldkampioen, veroverde de Europese titel na een spannende strijd met Selma Poutsma, die het zilver won. Het brons ging naar de Belgische Hanne Desmet.

De 500 meter werd zoals verwacht een Nederlands gevecht tussen Velzeboer en Poutsma. Poutsma gaat vol gas op de sprintafstand. Ze vertrekt als een raket, neemt de eerste bocht vol gas en houdt vol tot aan de finish. Het is aan Velzeboer om haar bij te houden en haar in de slotfase voorbij te gaan. Precies zo verliep de finale op zaterdag.

Met anderhalf rondje te gaan beet Velzeboer op haar tanden en dook net iets eerder de bocht in dan Poutsma. Velzeboer hield Poutsma achter zich en snelde naar haar eerste gouden medaille op een individuele afstand tijdens het EK. Vorig jaar werd Velzeboer wereldkampioen op de 500 meter.

Yara van Kerkhof strandde in de halve finales. Haar tijd van 43,91 was niet genoeg om zich als een van de snelsten te kwalificeren voor de finale. Van Kerkhof vond enige troost in haar overwinning in de B-finale.

De vrouwen sluiten de zaterdag van het EK shorttrack af met de halve finales op de 3.000 meter aflossing.

Plaats een reactie