Xandra Velzeboer: Van Pijnlijk Verlies naar Gouden Glorie op het EK Shorttrack

Xandra Velzeboer weet als geen ander de dunne lijn tussen anonimiteit en heroïek van het shorttracken te bewandelen. Tijdens de EK in Gdansk maakte ze een pijnlijk verlies mee, om vervolgens twee uur later op fraaie wijze te zegevieren.

Val tijdens de 1.500 meter finale

Tijdens de finale van de 1.500 meter kwam Velzeboer ten val. Op dat moment schaatste ze vlak achter Hanne Desmet, de specialist op deze afstand. Een zilveren medaille leek binnen handbereik voor Velzeboer, terwijl goud ook nog mogelijk was. De race verliep precies zoals Velzeboer had gehoopt, zo verklaarde ze later op de dag.

“Het was een perfecte race. Ik dacht: nog even rustig blijven, dan sla ik toe. Ik wachtte op mijn moment. Hoe meer ik kon ontspannen, hoe meer snelheid ik kon bewaren voor de laatste anderhalve ronde.”

Voortijdig einde

De onverwachte val van Desmet gooide roet in het eten voor Velzeboer. “Ik denk dat ik in de perfecte positie lag om haar te verslaan. Mijn snelheid was goed. Ik wist dat het moeilijk zou worden, omdat het haar afstand is. Dat maakte het juist een mooie uitdaging.”

Bekijk hier de samenvattingen van de 1.500 meter finale en de 500 meter:

Was Desmet na haar val een andere kant opgegleden, dan was Velzeboer niet gestruikeld en had ze de Belgische kunnen verslaan. Was Velzeboer boos na afloop? “Ik was wel even teleurgesteld. Het was gewoon pech. In het shorttrack ligt ongeluk altijd op de loer.”

Gouden glorie op de 500 meter

Na de race was er geen tijd om te ontspannen. Des te indrukwekkender is het dat de 22-jarige Velzeboer een kleine twee uur later een perfecte finale liet zien op de 500 meter. Ze veroverde de gouden medaille, haar eerste EK-titel op deze afstand.

In de laatste bocht haalde ze Selma Poutsma in, waarna ze een fractie van een seconde eerder over de finish kwam. Maar hoewel Velzeboer haar verloren 1.500 meter race als perfect beschouwde, gold dat niet voor haar gouden wedstrijd op de 500 meter.

“Het werd nog even spannend. Ik had verwacht dat ik de inhaalactie iets eerder zou kunnen maken. Ik heb een paar keer geprobeerd in te halen, maar het was lastig. Ik ben blij dat het uiteindelijk in het laatste rondje lukte. Maar het maakt niet uit wanneer je het doet, zolang je maar wint.”

Plaats een reactie