Shorttrackster Xandra Velzeboer valt tijdens EK-finale 1.500 meter

Shorttrackster Xandra Velzeboer is tijdens de finale van de 1.500 meter op het EK ten val gekomen. De koploper, Hanne Desmet, viel in de laatste ronden en nam Velzeboer mee in haar val. Het favoriete duo liep ver voor op de concurrentie.

De Italiaanse Elisa Confortola profiteerde van de valpartij en won het goud. Gloria Ioriatti behaalde het zilver en Rebeka Sziliczei-Nemet uit Hongarije won het brons.

Xandra Velzeboer, meervoudig wereldkampioen, heeft nog nooit een gouden medaille gewonnen op een individuele afstand tijdens het EK. Ook dit jaar, waarin ze een van de topfavorieten was op de 1.500 meter, lukte het haar niet om te winnen.

Van tevoren werd verwacht dat Nederland en België zouden strijden om de titel op de 1.500 meter. De vraag was hoe Velzeboer en Desmet het zouden aanpakken. Velzeboer staat bekend om haar korte, explosieve uitbarstingen, terwijl Desmet liever een lange en harde race rijdt.

Met nog vier rondes te gaan, versnelde het tempo en wisten Velzeboer en Desmet zich los te maken van de rest van het veld. Een gevecht om het goud was in de maak, maar toen verloor Desmet haar evenwicht. Ze viel en nam Velzeboer mee in haar val. De Italiaanse vrouwen konden hierdoor de medailles bemachtigen.

De andere Nederlandse finalist, Diede van Oorschot, eindigde als vijfde. Eerder op zaterdag had Van Oorschot Yara van Kerkhof al verslagen in de halve finales, waardoor Van Kerkhof als vierde eindigde in de B-finale.

Later op zaterdag zullen de vrouwen nog de kwartfinales, halve finales en de finale rijden op de 500 meter. Ook de mannen zullen deze afstand nog rijden.

Plaats een reactie