Pietro Sighel wint Europees kampioenschap 1.500 meter schaatsen

Pietro Sighel, een Italiaanse schaatser, is Europees kampioen geworden op de 1.500 meter. Direct na de finish was er echter enige verwarring over de uitslag. Na een lang juryberaad werd uiteindelijk bevestigd dat Sighel als eerste was gefinisht. Friso Emons won het zilver op slechts enkele centimeters afstand. Itzhak de Laat behaalde de bronzen medaille.

Ook de jury moest nog even kijken wie het zilver en brons hadden gewonnen, omdat de Letse schaatser Roberts Kruzbergs vallend over de finish kwam.

De Nederlandse favoriet Jens van ’t Wout eindigde als vijfde met een pijnlijke enkel. Van ’t Wout was eerder betrokken bij een valpartij van de Belgische medaillekandidaat Stijn Desmet. Desmet kwam ten val na contact met Van ’t Wout, maar Van ’t Wout werd niet gediskwalificeerd door de jury.

Kort na de race werd bekend dat Van ’t Wout niet verder zou gaan op het EK in Polen vanwege zijn enkelblessure. Hij had al last van zijn enkel en ondervond te veel problemen. Na zijn halve finale liep Van ’t Wout mank op het ijs, duidelijk met pijn aan zijn enkel. Hij won nog wel zijn halve finale heat, maar zijn gezichtsuitdrukking sprak boekdelen.

“Het EK is voorbij voor mij. Ik ben klaar. Te veel pijn”, zei Van ’t Wout direct na de 1.500 meter finale.

Emons kon de overwinning bijna proeven

Tegenover de teleurstelling van Van ’t Wout stond de glimlach van Emons. Hij was tevreden met het zilver. “Ik ben weer een stapje hoger dan vorig jaar, dus het gaat de goede kant op. Voor het tweede jaar op rij bevestiging krijgen, daar ben ik blij mee.”

Toch was het goud binnen handbereik. “Ik kon het al proeven in die laatste bocht. Ik dacht dat ik het kon halen en ik koos het juiste moment uit. Maar volgens mij verloor ik het op een klein beetje. Ik voel me nog niet super euforisch, maar dat komt misschien nog wel.”

Later op zaterdag zullen de mannen, net als de vrouwen, de kwartfinales, halve finales en finale van de 500 meter rijden. Nederland zal vertegenwoordigd worden door Itzhak de Laat, Kay Huisman en Teun Boer.

Plaats een reactie