Jens van ’t Wout begint vol enthousiasme aan de EK shorttrack in Gdansk

Jens van ’t Wout staat voor een uitdaging tijdens de EK shorttrack in Gdansk. Ondanks een blessure aan zijn rechterenkel, is hij vastbesloten om vol enthousiasme deel te nemen aan de wedstrijd. “Het zal moeilijker worden dan ik had gehoopt, maar ik ga het gewoon proberen”, zegt hij.

De oorzaak van zijn blessure is een valpartij tijdens de wereldbekerwedstrijden in Seoul, waarbij hij werd aangereden door een Koreaanse tegenstander. Hierdoor heeft hij zijn enkel gekneusd en zijn de banden licht verrekt en ingescheurd. “Mijn enkel herstelt langzaam”, laat hij weten. Echter, zijn normale schaatsschoen zit nog niet comfortabel. Normaal gesproken zou hij een gewone wedstrijd overslaan, maar omdat het om een kampioenschap gaat, wil hij het risico nemen.

Consumentenschoen

Normaal gesproken draagt Van ’t Wout een op maat gemaakte schoen die perfect om zijn enkel past. Deze schoen is superstijf en biedt optimale controle. In Gdansk zal hij echter schaatsen in een gewone consumentenschoen, zij het wel een prijzig exemplaar van 600 euro. Een op maat gemaakte schoen kost namelijk zo’n 2.600 euro. “Deze schoen zit natuurlijk veel losser. Mijn voet glijdt een beetje rond in de schoen. Het is echt een wereld van verschil”, legt hij uit.

Deze verandering vergt veel aanpassingsvermogen. “Ik moet mijn techniek aanpassen door korter op rechts te staan en langer op links. Hierdoor wordt mijn linkerbeen zwaarder belast. Het voelt ook alsof ik met een blok aan mijn schaats sta. Mijn eigen schoen zit perfect, als een mes”, aldus Van ’t Wout.

Mooie herinneringen

Ondanks de uitdagingen blijft Van ’t Wout positief. “Ik merk wel dat ik minder stabiel ben wanneer het ijs slechter wordt. Dus ik moet tijdens de race zien wat ik kan doen. Het is een vreemde situatie, maar ook leuk. Het is weer iets nieuws. Maar als ik er geen vertrouwen in had gehad, was ik hier niet geweest. Ik denk dat ik er wel goed mee kan schaatsen”, zegt hij.

Bovendien koestert hij mooie herinneringen aan Gdansk.

Plaats een reactie