Marijke Groenewoud wint eerste marathon op natuurijs van het seizoen

Marijke Groenewoud heeft de primeur van het seizoen op haar naam geschreven door als eerste de marathon op natuurijs te winnen. De 24-jarige schaatsster was de snelste op de ijsbaan van Winterswijk, die speciaal was ondergespoten met een installatie van schaatsbond KNSB.

Op de drie jaar oude baan ging Merel Bosma als eerste in de aanval, gevolgd door haar ploeggenote Esther Kiel en Groenewoud. Irene Schouten, de achtvoudig Nederlands kampioen marathonschaatsen op kunstijs, was afwezig. Groenewoud had haar al verslagen op het EK afstanden afgelopen weekend.

Na tien ronden werden de drie schaatssters ingehaald en werd er gewacht op de volgende aanval. Deze kwam na dertig ronden, waarbij een kopgroep van dertien vrouwen ontstond. Helaas kreeg ook deze groep geen ruimte van het peloton om weg te blijven.

Strijd op de baan

Bosma en Evi Gelling probeerden het opnieuw, maar Groenewoud wist hun vluchtpogingen te neutraliseren. Ze deed dit ook toen haar teamgenote Arianna Pruisscher een poging waagde en opnieuw toen er weer een kopgroep van dertien ontstond, dertien ronden voor het einde.

Doordat Pruisscher in de slotfase elke aanval neutraliseerde, kreeg Groenewoud de kans om met overmacht de sprint te winnen na zeventig ronden. Esther Kiel eindigde als tweede, gevolgd door Lianne van Loon.

Vorig seizoen vond de eerste marathon op natuurijs al plaats in december (2022) in Burgum. Toen waren Maaike Verweij en Gary Hekman de winnaars bij de vrouwen en mannen.

Na Winterswijk is Haaksbergen woensdagavond gastheer van de tweede marathon. Vanaf vrijdag zal de temperatuur voorlopig niet meer onder het vriespunt komen.

Plaats een reactie