Eerste natuurijsmarathon van het seizoen vindt vanavond plaats in Winterswijk

Vanavond zal de eerste marathon op natuurijs van dit seizoen worden verreden in Winterswijk. Het ijs in zowel Haaksbergen als Winterswijk was dik genoeg, maar de schaatsbond KNSB heeft Winterswijk de eer gegeven.

Om een marathon te kunnen organiseren, moet het ijs minstens 3 centimeter dik zijn. Voor Winterswijk is het een primeur dat zij de eerste natuurijsmarathon mogen organiseren. Het is zelfs de allereerste keer ooit dat er een marathon wordt gereden in dit dorp in de Achterhoek.

In eind november leek het er ook al even op dat er een natuurijsmarathon kon plaatsvinden in Winterswijk, maar die poging mislukte omdat de vorst niet doorzette.

Natuurijscoördinator Geert-Jan Muskens van de KNSB heeft vanochtend metingen verricht op de ijsbanen van Winterswijk en Haaksbergen, de andere locatie waar het ijs dik genoeg leek. Beide ijsbanen voldeden aan de vereiste ijsdikte, maar Muskens schat in dat het ijs in Winterswijk vanavond iets beter zal zijn.

IJsbaan slechts drie jaar oud

“Ongelooflijk”, was de eerste reactie van Hendrik van Prooije, ijsmeester van de Winterswijkse IJsvereniging. “Onze ijsbaan bestaat pas drie jaar. In ruim drie jaar tijd zijn we gegroeid van 39 leden van 70+ naar 1.000 leden.”

Om het ijs zo snel mogelijk te laten groeien, maakt Winterswijk gebruik van een geoptimaliseerd sproeisysteem. “Het gedoseerd sproeien is niet nieuw, maar onze Willie Wortels hebben dat systeem verder geoptimaliseerd”, aldus Van Prooije.

De vrouwen starten om 19.00 uur met de marathon, een uur later is het de beurt aan de mannen. Haaksbergen zal de tweede marathon op natuurijs van het seizoen organiseren. Deze zal plaatsvinden op woensdagavond.

Plaats een reactie