Tiener Jenning de Boo verovert Europese titel op 500 meter bij EK afstanden

De 19-jarige schaatser Jenning de Boo heeft zijn doorbraak op het internationale schaatstoneel extra kracht bijgezet door de Europese titel op de 500 meter te veroveren tijdens de EK afstanden. In een uitverkocht Thialf snelde De Boo naar het goud in een tijd van 34,48 seconden, waarmee hij 0,3 seconde sneller was dan de Est Marten Liiv, die het zilver veroverde met een tijd van 34,78 seconden.

Het brons ging naar de Pool Marek Kania met een tijd van 34,86 seconden. Stefan Westenbroek eindigde als vierde met een tijd van 34,93 seconden.

Vorige week wist de 19-jarige De Boo al indruk te maken bij de NK afstanden door zowel de 500 meter als de 1.000 meter te winnen met razendsnelle tijden.

De 1,95 meter lange schaatser, die afgelopen zomer de overstap maakte van het shorttracken, kon op de 1.000 meter zijn snelle NK-tijd niet evenaren en moest het goud aan Kjeld Nuis laten. Op zaterdag veroverde De Boo wel het brons met het Nederlandse teamsprint-team.

Indrukwekkende prestatie

In zijn rit tegen Marten Liiv had De Boo een mindere start, maar daarna maakte hij indruk met een snelle start en uitstekende bochten, waarbij hij zijn lange lichaam op hoge snelheid in elkaar vouwt. Met een tijd van 34,48 seconden was hij bijna net zo snel als vorige week, maar hij moest nog drie ritten afwachten om te zien of het genoeg zou zijn voor de titel.

Janno Botman kon met een tijd van 35,21 seconden niet in de buurt komen van zijn land- en ploeggenoot. Ook de voormalig olympisch kampioen Havard Lorentzen uit Noorwegen (35,29 seconden) en de Polen Damian Zurek (35,06 seconden) en Marek Kania (34,86 seconden) konden niet aan De Boo’s tijd tippen.

Sterke concurrentie bij WK

Bij de WK afstanden, die plaatsvinden van 15 tot 18 februari in Calgary, kunnen de Europese sprinters rekenen op sterke concurrentie uit Azië en Noord-Amerika. Onder andere regerend wereldkampioen Jordan Stolz, Laurent Dubreuil en de snelle Japanners Tatsuya Shinhama, Wataru Morishige en Yuma Murakami zullen aanwezig zijn.

De Russische schaatsers, die in het verleden ook meestreden om de EK-medailles, zijn nog steeds uitgesloten van deelname aan de wedstrijden.

Plaats een reactie