Nederlandse vrouwen veroveren Europese titel ploegenachtervolging met overmacht

De Nederlandse vrouwen hebben met overmacht de Europese titel op de ploegenachtervolging veroverd in Heerenveen. Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud waren maar liefst 6,6 seconden sneller dan Duitsland, dat het zilver pakte. Het brons ging naar Zwitserland.

De Nederlandse vrouwen, die voor de derde keer in deze samenstelling een wedstrijd reden, waren de favorieten voor de titel bij het EK. Beune, Schouten en Groenewoud behoren individueel tot de wereldtop op de middellange afstanden en hebben als team al snelle tijden gereden.

De laatste twee keer dat het trio samen in actie kwam, ging het echter mis op organisatorisch vlak. Een maand geleden vergat Beune bij de wereldbeker in Polen haar transponders om haar enkels te doen, waardoor de snelle tijd niet telde. Vorig jaar maart kostte een blote enkel van Beune de ploeg de wereldtitel.

Foutloze prestatie

Deze keer ging er niks fout. Beune reed de hele rit op kop. Het trio reed mooi in elkaars slag en in de bochten duwden Schouten en Groenewoud hun ploeggenote de bochten door. Met een tijd van 2.55,70 reed het Nederlandse trio de vijfde snelste tijd ooit in Thialf.

Nederland ging in de eerste rit alleen van start, omdat Noorwegen zich had afgemeld. Beune, Schouten en Groenewoud moesten dus afwachten of hun tijd voldoende zou zijn voor het goud, maar echt spannend was het niet op het middenterrein.

De overige vier ploegen kwamen niet in de buurt van Nederland, maar de strijd om het zilver en brons was wel spannend. De Duitse vrouwen veroverden met een tijd van 3.02,33 het zilver en vierden dat alsof het goud was. Zwitserland greep het brons in 3.02,40. Italië miste het podium op een honderdste.

Meer concurrentie bij WK

Bij de WK afstanden (15-18 februari in Calgary) kunnen de Nederlandse vrouwen meer tegenstand verwachten, onder andere van wereldkampioen Canada en het dit seizoen nog ongeslagen Japan.

Plaats een reactie