Kjeld Nuis grijpt naast tweede Europese titel op EK afstanden

Kjeld Nuis heeft op de slotdag van het EK afstanden in Heerenveen de kans op zijn tweede Europese titel van het jaar laten glippen. De Noor Peder Kongshaug wist de olympisch kampioen te verslaan op de 1.500 meter.

In Thialf kwam Nuis slechts 0,09 seconde tekort voor de titel. Patrick Roest eindigde 0,15 seconde achter de Noor en veroverde het brons.

Afgelopen vrijdag behaalde Nuis wel goud op de 1.000 meter, door zijn jonge ploeggenoten Jenning de Boo en Tim Prins te verslaan.

De 22-jarige Kongshaug, die vorige maand wereldbekergoud in Polen won, zette als eerste van de kanshebbers een snelle tijd neer. Met de tijd van 1.44,25 wisten Dijs, Roest en Nuis dat ze hun best moesten doen.

Roest en Dijs reden tegen elkaar in de voorlaatste rit, maar slaagden er beiden niet in om de tijd van Kongshaug te verbeteren. Dijs startte zoals verwacht snel, waardoor Roest niet kon profiteren van zijn ploeggenoot bij Reggeborgh. Roest, een man van de lange adem, kwam wel hard onderdoor in de laatste bocht, maar zijn tijd van 1.44,41 was net niet snel genoeg.

In de laatste rit nam Nuis het op tegen de Noor Sander Eitrem, die vrijdag samen met Kongshaug en Sverre Lunde Pedersen een wereldrecord schaatste op de ploegenachtervolging en gisteren brons won op de vijf kilometer.

Nuis startte sneller dan Kongshaug, maar kon niet op tegen de slotronde van 28,0 van de Noor. De titelverdediger kwam niet verder dan 28,2 en moest genoegen nemen met het zilver met een tijd van 1.44,34.

De tijd van Dijs, 1.45,44, was uiteindelijk goed voor de vijfde plaats.

‘Op waarde geklopt’

“Ik ben vandaag op waarde geklopt”, reageerde Nuis, die wel teleurgesteld was dat hij niet kon profiteren van zijn tegenstander Eitrem. “Ik houd niet van excuses, maar ik was de enige van de top vijf die alleen reed.”

Plaats een reactie