Femke Kok prolongeert Europese titel op 500 meter bij EK afstanden

Femke Kok heeft haar Europese titel op de 500 meter bij de EK afstanden in Heerenveen succesvol verdedigd. Jutta Leerdam behaalde het zilver in Thialf, terwijl het brons naar de Oostenrijkse Vanessa Herzog ging, waarmee ze een volledig Nederlands podium voorkwam. Marrit Fledderus eindigde op de vierde plaats.

Kok was de topfavoriet voor de titel in Thialf. Niet alleen is ze de regerend wereldkampioen, maar vorige week veroverde ze ook overtuigend de Nederlandse titel. De grootste concurrentie op de sprint komt echter vooral van buiten Europa.

Spannende slotrit

In de laatste rit stond de 23-jarige Kok tegenover een van haar grootste uitdagers: landgenote Leerdam. De statistieken waren duidelijk in het voordeel van de wereldkampioene, aangezien Kok van de dertien eerdere duels er elf had gewonnen.

Ook in het veertiende duel was Kok duidelijk de betere. Met een snellere opening (10,40 tegenover 10,64) snelde de titelverdedigster naar een tijd van 37,28. Leerdam was bijna een halve seconde langzamer met 37,70.

Fledderus had in de twee ritten daarvoor een tijd van 38,00 neergezet, waar ze niet helemaal tevreden mee leek te zijn. Dit bleek terecht, want in de rit daarna dook Herzog, de Oostenrijkse wereldkampioene van vijf jaar geleden, met 37,89 onder haar tijd.

De Poolse Andzelika Wójcik, die dit seizoen al een bronzen medaille behaalde bij de wereldbeker in haar eigen land, eindigde als vijfde met een tijd van 38,04.

Kok streefde naar een overtuigende overwinning

“Het is fijn om te zien dat het gat lekker groot is. Het was echt mijn doel om dik te winnen”, reageerde Kok na haar race tegen Leerdam. Ze was nog steeds teleurgesteld over haar val op de 1.000 meter tijdens de NK afstanden van vorige week, waardoor ze zich niet kon kwalificeren voor de EK en WK afstanden op die afstand.

Bekijk hieronder de reactie van Kok en Leerdam na de 500 meter:

“Daardoor had ik best wel een vervelende week”, aldus Kok, die vrijdag ook al EK-goud veroverde op de teamsprint. “Ik ben blij dat ik heb laten zien dat ik nog steeds snel ben.”

Plaats een reactie