Nederlandse teamsprintsters veroveren historische Europese titel op de EK Afstanden

Voor het eerst in de geschiedenis van de EK Afstanden zijn de Nederlandse teamsprintsters Europees kampioen geworden. Femke Kok, Marrit Fledderus en Antoinette Rijpma-De Jong waren met een tijd van 1.27,36 sneller dan Polen in Thialf.

Kok, de regerend wereldkampioene op de 500 meter, opende sterk, waardoor Rijpma-De Jong op de laatste plaats de aansluiting verloor. Toen Fledderus het stokje overnam van Kok, was er een aanzienlijk gat tussen de twee schaatssters.

Hoewel het meer leek op een individuele race voor Rijpma-De Jong, was dit geen groot probleem voor de wereldkampioene op de 1.500 meter. Dankzij een sterk slotstuk wist ze de Europese titel binnen te slepen voor Nederland.

“Ik had het helemaal niet door”, reageerde Kok na de winnende race. Ook Fledderus had niet in de gaten dat Rijpma-De Jong op achterstand reed. Rijpma-De Jong gaf aan dat ze het “graag anders had gezien”, zodat ze meer kon profiteren van de slipstream van haar ploeggenoten.

Zilveren medaille voor Polen

Polen, de Europees kampioen van twee jaar geleden, verscheen met Andzelika Wójcik, Iga Wojtasik en Karoline Bosiek op het ijs. Bij de aflossing kreeg Bosiek, de slotschaatsster van het Poolse team, een bekende zwieper mee.

Met een tijd van 1.28,06 versloegen ze de Noorse vrouwen in hun rit en waren ze al zeker van een medaille, omdat alleen Duitsland en Nederland nog moesten rijden. Alleen Nederland dook in de slotrit onder de tijd van de Poolse vrouwen, waardoor zij het zilver veroverden.

Het Noorse trio, bestaande uit Carina Jagtøyen, Julie Nistad Samsonsen en Martine Ripsrud, greep het brons.

Het trio Kok, Fledderus en Rijpma-De Jong reed dit seizoen slechts één keer samen: tijdens de wereldbeker in Stavanger eindigden ze als tweede. Ze eindigden achter Amerika, dat dit weekend uiteraard niet meedoet, en voor Polen.

Twee keer zilver in de geschiedenis van de EK Afstanden

Bij de vorige Europese kampioenschappen afstanden in 2022 trok Nederland zich voor de start terug. In 2018 en 2020 eindigde Nederland op de tweede plaats, beide keren achter Rusland.

Dit seizoen won Nederland één van de twee wereldbekers waar de teamsprint op het programma stond. Destijds vormden Helga Drost en Naomi Verkerk samen met Rijpma-De Jong het winnende trio.

Plaats een reactie