Marijke Groenewoud wint voor het eerst Europees kampioenschap schaatsen

Marijke Groenewoud heeft voor de eerste keer in haar schaatscarrière de titel van Europees kampioen veroverd. In een rechtstreeks duel versloeg ze regerend wereldkampioen Ragne Wiklund op de 3.000 meter, waarbij Wiklund het brons pakte.

Irene Schouten, de regerend olympisch kampioene, behaalde het zilver.

Wiklund als topfavoriet

Wiklund werd beschouwd als de topfavoriet voor de Europese titel op de drie kilometer. De Noorse had dit seizoen namelijk nog geen enkele race over 3.000 meter verloren. Ze had elke wereldbekerwedstrijd gewonnen, maar in aanloop naar het EK in Heerenveen temperde ze de verwachtingen al enigszins.

“Ik weet niet zeker hoe ik ervoor sta dit weekend”, zei ze. Het antwoord op die vraag kreeg Wiklund al snel na het startschot. Groenewoud ging er hard vandoor en sloeg een flink gat met Wiklund.

De 24-jarige Groenewoud, tweevoudig wereldkampioen massastart maar nog nooit winnaar van een grote titel op een klassieke afstand, liet haar tegenstandster niet meer in de buurt komen. Ze noteerde een tijd van 3.56,27 en was daarmee ook aanzienlijk sneller dan landgenote Schouten, die in een eerdere rit 3.58,70 had geklokt.

In de voorlaatste rit streden Schouten en EK-debutante Elisa Dul tegen elkaar. Schouten begon snel, maar Dul ging verrassend voorbij aan Schouten in de laatste ronde.

Schouten liet zich echter niet verslaan. Ze zette een eindsprint in en wist in de binnenbocht nog voorbij Dul te komen, die wel haar persoonlijk record verbeterde en vierde werd. Schouten kwam, ondanks de ritoverwinning, teleurgesteld over de finish.

Haar tijd was weliswaar de snelste tot dat moment, met alleen nog de rit tussen Groenewoud en Wiklund te gaan, maar Schouten had duidelijk gehoopt op een snellere tijd. Toch bleek het genoeg voor zilver, want Wiklund kon zich in de laatste rit niet meten aan haar tijd.

Lollobrigida in top vijf

Francesca Lollobrigida schaatste in Thialf de 3.000 meter onder toeziend oog van haar acht maanden oude zoontje Tommaso en eindigde als vijfde. De 31-jarige Italiaanse kwam in de vierde rit op het ijs en liet haar directe tegenstandster Kaitlyn McGregor ver achter zich.

Lollobrigida, die afgelopen november, een half jaar na de bevalling, al terugkeerde in het wereldbekercircuit, dook net niet onder de vier minuten. Ze noteerde een tijd van 4.00,96.

Martina Sáblíková stond niet aan de start in Thialf. De 36-jarige Tsjechische, die in 2010 olympisch kampioen werd op de drie kilometer, was afwezig.

Plaats een reactie