Irene Schouten wint voor de achtste keer op rij het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen

Irene Schouten heeft voor de achtste keer op rij het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen gewonnen. In een geleend pak, omdat ze haar teamoutfit niet snel genoeg kon vinden, kwam ze als eerste over de finish. Haar teamgenoot Maaike Verweij won het zilver en Femke Mossinkoff voorkwam een compleet Zaanlander-feestje door het brons te sprinten.

De wedstrijd was levendig en er ontstonden regelmatig kopgroepen. De andere teams probeerden het Team Zaanlander van de favorieten Schouten en Marijke Groenewoud zo moeilijk mogelijk te maken. Halverwege de honderd ronden had dit nog niet tot een afscheiding geleid, maar wel tot vermoeidheid bij veel deelneemsters.

Versnelling

Schouten en Groenewoud besloten toen om een versnelling in te zetten. Dit resulteerde in een kleine kopgroep, maar ze zetten niet door. Mossinkoff nam opnieuw het initiatief en kreeg opnieuw enkele vrouwen mee. Maar ook deze keer lukte het niet om weg te blijven.

Na 72 ronden vormde zich een groepje met Mossinkoff, Verweij en Arianna Pruisscher. Dit weerhield Schouten er niet van om in haar eentje de aansluiting te zoeken. En met succes: met nog dertien ronden te gaan, sloot ze aan bij de kopgroep.

Zaanlander-geweld

Groenewoud liet zich terugzakken, waarmee ze haar eigen kansen op een medaille verspeelde, en ging de kopgroep helpen. Binnen korte tijd werd het peloton op een ronde gezet en ging de bel voor de achtervolgers, die streden om de vijfde plaats.

Met nog drie ronden te gaan, ging Schouten ervandoor. Haar teamgenoten Verweij en Pruisscher hielden zich stil, terwijl Mossinkoff, uitgeput van de inspanningen onderweg, moest lossen. In de sprint om de ’troostprijzen’ slaagde Mossinkoff er toch nog in om het brons te veroveren tussen al het Zaanlander-geweld.

Plaats een reactie