Patrick Roest verovert tweede nationale titel op de tien kilometer

Patrick Roest heeft met overmacht zijn tweede nationale titel op de tien kilometer veroverd tijdens de Daikin NK afstanden.

In een direct duel rekende Roest af met zevenvoudig titelhouder Jorrit Bergsma, die net snel genoeg was om de tweede plaats te behalen en een startbewijs voor de WK afstanden veilig te stellen.

Na een spannend slot was de 37-jarige Bergsma uiteindelijk 0,47 seconde sneller dan Marwin Talsma, die nipt naast een WK-ticket greep met zijn derde plaats.

Roest kan zich nu gaan voorbereiden op de WK afstanden (15-18 februari) in Calgary, waar hij de strijd zal aangaan met regerend wereldkampioen Davide Ghiotto. De Italiaan bezorgde Roest deze winter al een deukje in zijn zelfvertrouwen, door hem bij de enige wereldbekerrace dik te verslaan.

Roest: ‘Niet gek laten maken’

In zijn rit tegen Bergsma begon favoriet Roest voorzichtig. “Ik heb geleerd van eerdere fouten, je moet je niet gek laten maken”, aldus Roest na zijn rit. Met nog elf ronden te gaan begon hij geleidelijk te versnellen.

Vooraf was het de vraag of Bergsma het tempo van Roest kon volgen, want de 37-jarige stayer was flink ziek in aanloop naar de NK. Toch wist hij met Roest als richtpunt ook zijn tempo te verhogen.

Roest gooide in de laatste rondjes de remmen los en finishte sterk, met lage 29’ers. Met 12.47,21 was hij bijna acht seconden sneller dan Bergsma, die finishte in 12.54,87.

Bergsma opgelucht

Voor Bergsma viel er een last van zijn schouders toen hij zag dat hij onder de tijd van Talsma was gedoken. Eerder deze week wist hij zich niet te plaatsen voor de 5.000 meter, dus als het vandaag niet gelukt was, had zijn langebaanseizoen er al op gezeten.

“Vorige week lag ik nog met hoge koorts op bed. Het was heel moeilijk, een van mijn lastigste ritten tot nu toe. Ik ben heel opgelucht dat het toch is gelukt”, aldus Bergsma.

Sjoerd den Hertog zorgde in de eerste rit van de 10.000 meter al voor opwinding. De vandaag 32 jaar geworden marathonschaatser, die zijn debuut maakte op de NK afstanden, reed in een vlakke race met steeds snellere rondetijden naar 12.57,62: een tijd waarmee hij in oktober, bij het wereldbekerkwalificatietoernooi, tweede zou zijn geworden.

Sterke rit Talsma

Den Hertog, die zijn persoonlijk record met liefst zestien seconden v

Plaats een reactie