Jutta Leerdam wint voor de vijfde keer op rij het Nederlands kampioenschap op de 1.000 meter

Jutta Leerdam heeft in Heerenveen voor de vijfde keer op rij de titel van Nederlands kampioen op de 1.000 meter gewonnen. Als regerend wereldkampioene was zij oppermachtig in Thialf en liet haar landgenoten ver achter zich. Antoinette Rijpma-De Jong en Isabel Grevelt hebben dankzij hun podiumplaatsen ook een ticket veroverd voor de WK afstanden.

Leerdam was als regerend wereldkampioene de grote favoriet voor de nationale titel. Op haar 25e verjaardag hoopte ze zichzelf een nieuw baanrecord (dat al op haar naam stond, 1.12,80) cadeau te doen. Met een tijd van 1.13,75 bleef ze daar ruim boven, maar Leerdam was wel ruim een seconde sneller dan Rijpma-De Jong. Grevelt gaf bijna twee seconden toe.

Omdat Leerdam het hele seizoen al duidelijk de beste is op de 1.000 meter, was de vraag vooral wie zich als tweede en derde zouden plaatsen voor de WK afstanden (15-18 februari in Calgary).

Valpartij van Kok

Femke Kok, gisteren winnares van de 500 meter, was een van de kanshebbers voor die plekken. Maar na een valpartij aan het begin van haar race kon zij een goede klassering vergeten. Rijpma-De Jong moest alleen verder en zette met een scherpe tijd van 1.14,91 toch een goede prestatie neer.

Naomi Verkerk kwam met een tijd van 1.15,62 nog dichtbij het podium, maar in de laatste rit dook Grevelt met 1.15,53 nipt onder die tijd.

Mogelijke aanwijzing voor Kok?

Kok kon na haar valpartij fluiten naar een ticket voor het WK sprint. Dat startbewijs ging ook naar Leerdam, die gisteren tweede werd op de 500 meter.

Er bestaat echter nog een mogelijkheid dat Kok wordt aangewezen voor de WK afstanden op de 1.000 meter. De KNSB heeft de bevoegdheid om in bijzondere gevallen zelf rijders te selecteren. Het is nog niet duidelijk of Kok daarvoor in aanmerking komt.

Leerdam was na haar race redelijk tevreden. “Het was geen supergoede race, maar voor nu was het prima. De start was goed, de ronde kan beter. Hieruit put ik wel vertrouwen. Vanaf nu gaan we weer verder bouwen richting het WK”, aldus de wereldkampioene.

Plaats een reactie