Irene Schouten wint opnieuw bij de Daikin NK afstanden

Irene Schouten heeft opnieuw de titel van koningin van de lange afstanden veroverd bij de Daikin NK afstanden. De regerend olympisch en wereldkampioene won de 5.000 meter, nadat ze eerder al de 3.000 meter had gewonnen.

Joy Beune zorgde voor een grote verrassing door de tweede plaats te behalen en daarmee het laatste ticket voor de WK afstanden veilig te stellen. Sanne in ’t Hof eindigde als derde.

Beune had eerder deze maand nog pech tijdens de wereldbeker in Polen, waar ze vergat haar transponder om te doen tijdens de ploegenachtervolging.

Tijdens de NK heeft Beune laten zien hoe goed ze kan schaatsen. Na het winnen van het Nederlands kampioenschap op de 1.500 meter, reed ze nu haar beste vijf kilometer ooit.

Beune verrast met persoonlijk record

Ondanks haar teleurstelling op de 3.000 meter, waar ze vierde werd, had Beune eigenlijk niet gepland om de 5.000 meter te rijden. Ze is vooral goed op de middellange afstanden, maar werd overtuigd door de materiaalman om toch te starten.

Beune startte snel met als doel haar persoonlijk record te verbeteren. En dat lukte: met een tijd van 6.52,97 verbeterde ze haar beste tijd met maar liefst vijf seconden.

“Ik ben echt verrast. Ik dacht niet dat ik iets te zoeken had op een vijf kilometer”, reageerde Beune. Bekijk het interview hieronder:

In ’t Hof, die de afgelopen twee NK’s als tweede eindigde achter Schouten, kon de tijd van Beune niet verslaan in haar rit.

In de laatste rit had Schouten een betere eindsprint dan Beune, maar Groenewoud gaf te veel toe om nog kans te maken op het laatste WK-ticket. Met een tijd van 6.56,80 kwam ze bijna vier seconden tekort.

Schouten: ‘Het ging erg moeizaam’

“Het ging echt erg moeizaam”, reageerde Schouten. Nadat ze afgelopen week haar schaatsijzers had gewisseld, loopt het niet lekker. “Ik ben blij dat ik heb gewonnen, maar hiermee ga ik geen wereldtitel winnen.”

Elisa Dul, die al een WK-ticket op zak heeft voor de 3.000 meter, heeft zichzelf ook flink verbeterd. Als ploeggenote van Schouten Groenewoud reed ze voor het eerst onder de zeven minuten met een tijd van 6.58,35 op de vijf kilometer.

Esmee Visser, de olympisch kampioen van 2018, eindigde op de achtste en laatste plaats met een tijd van 7.08,64.

Massastart volgt later vandaag

Later vanmiddag zullen de massastartwedstrijden plaatsvinden.

Plaats een reactie