Nederlandse schaatsers strijden om startplekken bij WK en EK afstanden

In Thialf nemen de Nederlandse schaatsers deel aan de Daikin NK afstanden, waar ze niet alleen strijden om nationale titels, maar ook om startplekken bij de WK afstanden en EK afstanden van 2024. Daarnaast zijn er ook al tickets te verdienen voor de WK sprint en de WK allround. Hier leest u wie welke tickets al heeft bemachtigd.

Om zich te kwalificeren voor de WK afstanden is de NK deze week de enige mogelijkheid. Op bijna alle afstanden gaan de drie snelste schaatsers van het toernooi door naar de WK. Alleen op de langste afstanden, de vijf kilometer voor vrouwen en de tien kilometer voor mannen, mogen slechts twee Nederlandse deelnemers naar de WK.

Schaatsers al geplaatst voor WK

De volgende schaatsers hebben zich tot nu toe geplaatst voor de WK afstanden in het Canadese Calgary (15-18 februari):

Bij de EK afstanden mogen minder schaatsers deelnemen dan bij de WK. Slechts tien Nederlandse mannen en tien Nederlandse vrouwen krijgen de kans om deel te nemen aan het EK in Heerenveen volgende week.

Voor de EK-startplekken heeft de KNSB een selectievolgorde vastgesteld, bekend als de ‘matrix’. De invulling en verdeling van de startplekken voor het Europees kampioenschap zijn echter onder voorbehoud, aangezien bondscoach Rintje Ritsma en een selectiecommissie van de bond achteraf nog rijders kunnen aanwijzen.

Schaatsers al geplaatst voor EK

De volgende schaatsers hebben zich tot nu toe gekwalificeerd voor de EK afstanden in Thialf (5-7 januari):

In Heerenveen worden ook al twee tickets weggegeven voor de WK sprint en de WK allround. Het sprintticket wordt toegekend aan de winnaars van een combinatieklassement van twee 500 meters en de 1.000 meter. Deze winnaars worden zaterdag bekendgemaakt.

Het allroundticket bij de mannen gaat naar de winnaar van een combinatieklassement van de 1.500 meter en de 5.000 meter. Dit was Patrick Roest, die de vijf kilometer won en tweede werd op de 1.500 meter.

Bij de vrouwen gaat het ticket naar de winnaar van een combinatieklassement van de 1.500 meter en de 3.000 meter. Dit was Marijke Groenewoud, die zilver behaalde op de drie kilometer en de 1.500 meter.

Plaats een reactie