Kjeld Nuis wint nationale titel op de 1.500 meter

Kjeld Nuis heeft met overtuiging de nationale titel op de 1.500 meter geschaatst. De regerend olympisch kampioen was met een tijd van 1.43,75 veel sterker dan de zilveren medaillewinnaar Patrick Roest (1.44,38) en de bronzen medaillewinnaar Wesly Dijs (1.44,45). De verrassing van de race was Thomas Krol, die niet verder kwam dan de zesde plaats en daardoor de WK mist.

Nuis, Roest en Dijs, allemaal rijdend voor Team Reggeborgh, hebben zich met de drie snelste tijden geplaatst voor de WK afstanden in het Canadese Calgary (15-18 februari).

Met zijn armen zwiepend als een adelaar nam Nuis het applaus in ontvangst na zijn overwinning. Ogenschijnlijk met groot gemak, zelfs met zijn armen op de rug, kwam Nuis over de finish. “Ik had vleugels vandaag.”

Patrick Roest verzekert zich van ticket voor WK allround

Na de 5.000 meter en de 1.500 meter is nu ook bekend wie het enige ticket voor de WK allround heeft verdiend tijdens deze schaatsweek. Dat ticket gaat naar Patrick Roest, die donderdag overtuigend de vijf kilometer had gewonnen en vrijdagavond als tweede eindigde op de 1.500 meter.

In zijn race hield Roest het hoofd koel, terwijl zijn tegenstander Krol er als een raket vandoor ging. Krol, die dit seizoen verre van foutloos rijdt, had iets groots in gedachten, maar stortte volledig in bij het ingaan van de laatste ronde. Toen hij zijn tijd van 1.45,28 zag, wist hij al dat het niet genoeg was voor de WK.

Voordat Krol het ijs opkwam, hadden Tim Prins (vierde in 1.45,02) en Bart Hoolwerf (vijfde in 1.45,12) al indruk gemaakt met persoonlijke records. Opvallend en teleurstellend voor het Jumbo-Visma-team van Jac Orie: de gehele top vijf op de 1.500 meter rijdt voor Team Reggeborgh.

De Jumbo-hoop was gevestigd op Joep Wennemars. De 21-jarige schaatser was goed op weg naar een topdrietijd, maar zakte in de laatste bocht volledig in door pure vermoeidheid. Hij bleef wel overeind, maar op de tribune sloeg vader Erben Wennemars zijn handen voor zijn gezicht. Weg topresultaat. Plek tien, niet meer.

Het mannentoernooi op deze NK afstanden gaat zaterdag verder met de 10.000 meter, 1.000 meter en de massastart. De vrouwen rijden nu nog de 500 meter en komen op de slotdag in actie op de 5.000 meter, 1.000 meter en de massastart.

Plaats een reactie