Irene Schouten wint de 3 kilometer op de Daikin NK afstanden

Irene Schouten heeft zich gekroond tot de snelste schaatsster van Nederland op de drie kilometer. Met een tijd van 3.56,78 versloeg ze Marijke Groenewoud (3.57,56) en Elisa Dul (3.59,87) op de tweede dag van de Daikin NK afstanden in Heerenveen.

Als de drie snelste vrouwen hebben Schouten, Groenewoud en Dul zich automatisch geplaatst voor de WK afstanden in Calgary, Canada (15-18 februari).

Hoewel Schouten dit wereldbekerseizoen nog niet overtuigde op de drie kilometer, had ze het wereldbekerkwalificatietoernooi in oktober wel gewonnen met een tijd van 3.55,89. Ook toen eindigden Groenewoud en Dul op de tweede en derde plaats. Schoutens winnende tijd op deze vrijdagavond was weer indrukwekkend, de zesde snelste tijd ooit gereden in Thialf.

Nieuwe schaatsen

Ondanks haar goede fysieke conditie voelde Schouten enige onzekerheid. “Ik voel me fysiek heel goed, alleen ben ik vorige week overgestapt op nieuwe schaatsen. Mijn oude waren versleten. Ik moest echt nieuwe hebben, dus moest ik een geschikt moment vinden. Vorige week was het enige moment. Het was erg wennen tijdens de trainingen, het rijdt heel anders. Dus ik had wat twijfels.”

Die zesde snelste tijd ooit in Heerenveen had Schouten nodig. Groenewoud en Dul schaatsten namelijk sneller dan ooit tevoren. Beide teamgenoten van Schouten bij AH-Zaanlander reden een persoonlijk record. Dul dook voor het eerst onder de vier minuten. Groenewoud kon Schouten lang bijhouden in hun directe duel, maar de nieuwe Nederlands kampioen liet in de laatste rondes zien wie de sterkste was.

Groenewoud verovert ticket voor WK allround

Met de 1.500 meter en de 3.000 meter achter de rug in Heerenveen, is ook bekend wie het enige ticket voor de WK allround heeft verdiend. Dit ticket gaat naar Groenewoud, die zilver behaalde op de drie kilometer en zilver op de 1.500 meter.

Joy Beune won donderdag de 1.500 meter, maar haar vierde plaats op de drie kilometer (4.00,29) was bijna twee seconden te langzaam om boven Groenewoud te eindigen in het combinatieklassement van deze twee afstanden.

Antoinette Rijpma-De Jong werd onttroond als Nederlands kampioen op de drie kilometer in het sterke deelnemersveld. Dit kwam niet als een grote schok, aangezien Rijpma-De Jong zich ook niet had geplaatst voor de 3.000 meter tijdens het wereldbekerkwalificatietoernooi. Haar tijd van 4.01,11 op deze NK was goed voor de vijfde plaats.

Later vanavond zullen de vrouwen de 500 meter rijden, met onder andere Femke Kok en Jutta Leerdam. De mannen zullen het ijs betreden voor de 1.500 meter.

Plaats een reactie