Femke Kok wint derde nationale titel op 500 meter

Femke Kok heeft als wereldkampioen gedaan wat men eigenlijk wel van haar verwachtte: nationaal kampioen worden op de 500 meter. Over twee races was ze sneller dan nummer twee Jutta Leerdam en Marrit Fledderus. Het is de derde nationale titel voor Kok op de 500 meter.

Kok won beide races die op dag twee van de Daikin NK afstanden in Heerenveen werden gereden. De eerste ging in 37,33, de tweede in 37,32. In beide races opende Kok in 10,44. Sprints uit het boekje, alsof het nauwelijks moeite kostte.

‘Stabiele ritten’

“Dat is wel heel toevallig inderdaad”, zei de nationaal kampioen, die blij was met de twee “stabiele” ritten. “De eerste 300 meter ging echt heel erg goed. Toen was het jammer dat ik een missertje maakte in de laatste binnenbocht. Ik had best wel een slippertje, dat was wel even spannend. Maar ik dacht alleen maar: corrigeren, kop erbij en niet meer risico’s nemen.”

Het combinatieklassement voor de nationale titel dat werd opgesteld na twee races van 500 meter, leverde niet automatisch ook de geplaatsten voor de WK afstanden in het Canadese Calgary (15-18 februari).

Kok, Leerdam en Fledderus naar WK

Die WK-tickets gingen naar de drie snelste vrouwen van de dag. Het bleef overzichtelijk: Kok, Leerdam en Fledderus reden ook de snelste tijden. Leerdam, die kampt met een enkelblessure maar wel gewoon kon racen, reed 37,69 en 37,78. Ook snel, maar om het Kok moeilijk te maken, is meer nodig.

Achter Kok en Leerdam, streden een aantal vrouwen om de laatste podiumplek en het derde WK-ticket. Fledderus bleek in die strijd een maatje te groot voor onder meer Isabel Grevelt, Marit van Beijnum, Dione Voskamp, Naomi Verkerk en Michelle de Jong.

Fledderus reed bij de eerste 500 meter naast Kok en Leerdam als enige onder de 38 seconden: 37,91. In de tweede 500 meter scheelde het nog even heel weinig, want Grevelt perste er nog een 37,93 uit. Daarmee was ze de vierde snelste vrouw van de dag, niet genoeg voor een WK-ticket.

Zaterdag gaan de NK afstanden verder, met de 5.000 meter, 1.000 meter en de massastart voor vrouwen. De mannen komen het ijs op voor de 10.000 meter, de 1.000 meter en de massastart.

Plaats een reactie