Patrick Roest wint voor de vijfde keer nationaal kampioenschap op 5.000 meter

De man die altijd leek te verliezen op de vijf kilometer heeft nu gewonnen. Patrick Roest is voor de vijfde keer in zijn carrière nationaal kampioen geworden op de 5.000 meter. Tijdens de Daikin NK afstanden in Heerenveen was zijn tijd van 6.09,44 te snel voor Chris Huizinga (6.14,80) en Marcel Bosker (6.15,64), die respectievelijk het zilver en brons behaalden.

Roest, Huizinga en Bosker hebben met hun snelle tijden ook tickets verdiend voor het wereldkampioenschap in Calgary, Canada (15-18 februari).

Toen regerend wereldkampioen Roest aan de start verscheen, had hij net de opvallend snelle tijd van Huizinga gezien. Huizinga, die met twee handen op de rug schaatst, begon pas in de laatste twee rondes rondjes onder de 30 seconden te rijden. Dit resulteerde in een persoonlijk record voor hem.

Terwijl Huizinga vermoeid raakte, wist Roest het verschil te maken. Twee rondes voor het einde versnelde Roest en reed zelfs nog een paar rondjes van 28 seconden.

Achter Roest streden Bosker en Beau Snellink (uiteindelijk elfde) in de laatste rit om de overige podiumplaatsen en WK-tickets. Bosker won het directe duel en eindigde als derde. Hij bleef Marwin Talsma, die al in de derde rit van de dag zijn 5.000 meter in 6.18,92 had afgelegd, ruim drie seconden voor.

Jorrit Bergsma staat ver achteraan op de ranglijst op de zevende plaats. Bergsma heeft een moeilijke start van het seizoen gehad en is daar nog niet van hersteld. Voor het eerst in 13 jaar heeft Bergsma zich niet gekwalificeerd voor het wereldbekerseizoen op de vijf kilometer. Met een tijd van 6.21,91 bleef hij ver verwijderd van het podium.

Later op donderdagavond zullen de mannen strijden om de nationale titel en WK-tickets op de 500 meter. Ook zullen de vrouwen het ijs betreden voor de nationale titel en de tickets voor het WK op de 1.500 meter.

Plaats een reactie