Joy Beune wint verrassend de 1.500 meter op de Daikin NK Afstanden

Op de eerste dag van de Daikin NK Afstanden was Joy Beune de verrassende winnaar op de 1.500 meter. Met een tijd van 1.53,91 was ze sneller dan Marijke Groenewoud (1.54,47) en Antoinette Rijpma-De Jong (1.54,59).

Door deze prestatie hebben Beune, Groenewoud en Rijpma-De Jong zich automatisch geplaatst voor het WK in Calgary, Canada (15-18 februari).

Voor Beune is deze nationale titel een groot sportief eerherstel, nadat ze eerder deze maand betrokken was bij een transponderdebacle. In Thialf liet ze zien dat ze ijzersterk is.

Beune opende met 25,9 en vervolgde met rondes van 28,0, 29,2 en 30,7. Zelfs regerend wereldkampioen Rijpma-De Jong moest haar voor laten gaan.

Rijpma-De Jong moest haar laatste race echter helemaal alleen afleggen, omdat haar tegenstandster Esther Kiel al snel ten val kwam. Rijpma-De Jong eindigde uiteindelijk op de derde plaats, net achter Marijke Groenewoud.

De race van Groenewoud was misschien wel de meest interessante. Haar directe tegenstander Jutta Leerdam nam een vliegende start en had bijna tachtig meter voorsprong met nog twee rondes te gaan. Maar Leerdam kon haar voorsprong niet vasthouden en eindigde uiteindelijk als zesde (1.55,72).

Leerdam was wel sneller dan Irene Schouten (1.55,93), die ook als kanshebber werd gezien, maar werd verslagen door Beune.

Melissa Wijfje (1.54,95) en Elisa Dul (1.55,34) behaalden verdienstelijke vierde en vijfde plaatsen, maar dit was niet genoeg voor een WK-ticket. Die gaan naar Beune, Groenewoud en Rijpma-De Jong.

De vrouwen zullen morgen doorgaan met de 3.000 meter en twee keer de 500 meter op dag twee van de NK Afstanden in Heerenveen.

Plaats een reactie