Jenning de Boo wint nationale titel op 500 meter bij Daikin NK afstanden

Jenning de Boo, de snelste sprinter van Nederland, heeft op de eerste dag van de Daikin NK afstanden in Heerenveen de nationale titel op de 500 meter veroverd. De 19-jarige schaatser schaatste twee races over 500 meter, waarbij de tijden werden opgeteld om te bepalen wie de snelste was.

De Boo won beide races met tijden van 34,44 en 34,49. Met een totaalscore van 68,93 verbrak hij het Nederlands puntenrecord van Michel Mulder uit 2013. Hiermee liet hij Janno Botman (69,49) en Merijn Scheperkamp (69,55) achter zich in het klassement.

Na afloop was De Boo extatisch. “Ik voelde me op een andere planeet, dit had ik nooit durven dromen. Een Nederlandse titel, echt ongelooflijk.”

Hoewel de drie medaillewinnaars van de 500 meter geen automatische startbewijzen kregen voor de wereldkampioenschappen in Calgary (15-18 februari), gingen deze tickets naar de drie snelste schaatsers van de dag.

Na de eerste 500 meter leken De Boo (34,44), Botman (34,62) en Scheperkamp (34,69) zich te kwalificeren voor het WK. Echter, in de tweede race over 500 meter stootte Stefan Westenbroek met een tijd van 34,67 Scheperkamp van het podium. Scheperkamp reed in de tweede race een tijd van 34,86.

Drie schaatsers van Team Reggeborgh naar WK

De Boo, Botman en Westenbroek – allen rijdend voor Team Reggeborgh – hebben zich als snelste schaatsers van de dag gekwalificeerd voor het WK. Vooral De Boo’s tijd van 34,44 was indrukwekkend, een wereldtopprestatie. Alleen de Japanner Tatsuya Shinhama was dit seizoen sneller (34,40).

De Boo is de op een na jongste nationaal kampioen op de 500 meter. Alleen Gerard van Velde, nu de coach van De Boo bij Team Reggeborgh, was in 1991 bij het behalen van zijn titel 258 dagen jonger.

Op vrijdag zullen de nationale kampioenschappen worden voortgezet. De mannen zullen de 1.500 meter rijden, terwijl de vrouwen de 3.000 meter en twee keer de 500 meter zullen schaatsen.

Plaats een reactie