Daikin NK afstanden: Dai Dai N’tab en Beau Snellink strijden om WK-tickets

Als ze de komende dagen buiten de boot vallen, blijft er van hun seizoen vrij weinig over. Voor schaatsers Dai Dai N’tab en Beau Snellink is het vanaf donderdag, bij de Daikin NK afstanden, erop of eronder.

“Hier kun je je seizoen maken of kraken”, zegt Snellink, die bij de start van dit seizoen op de vijf kilometer van het wereldbekerkwalificatietoernooi niet verder kwam dan de negende plek. N’tab bleef op de 500 meter ook ver verwijderd van de plaatsen die hem de komende dagen naar de WK afstanden moeten brengen.

Hersteld van rugblessure

Viervoudig Nederlands kampioen N’tab moest in oktober meer dan zeven tienden toegeven op winnaar Merijn Scheperkamp en miste daardoor een reeks wereldbekers, maar hij is hoopvol. “Ik voel me goed, fit en uitgerust.”

Aan het begin van het seizoen werd N’tab nog gekweld door een rugblessure, vertelt hij daags voor de NK. “Bij het kwalificatietoernooi kon ik niet vrijuit schaatsen. Ik merkte dat ik niet happy was, dat ik niet lekker in mijn vel zat.”

N’tab: “De afgelopen weken stonden in het teken van pijnvrij kunnen trainen. Dat is denk ik wel gelukt. Afgelopen week voelde ik me gewoon goed. Ik ben blij dat ik met een lach over de baan ga.”

Gebogen hoofd

Snellink wist zich na de teleurstellende vijf kilometer nog wel te plaatsen op de tien kilometer. Maar de enige wereldbeker op de langste afstand verliep dramatisch. In het Noorse Stavanger ging Snellink op een hoop. Hij eindigde als laatste en verliet het middenterrein met gebogen hoofd, dat zat verstopt in zijn capuchon.

“Die wedstrijd viel vies tegen. Als je jezelf tegenkomt op een tien kilometer, kom je jezelf ook meteen flink tegen. Ik kan de vinger er niet precies op leggen. Zelfs als ik slecht zou zijn, zou ik zoiets niet moeten rijden. Ik hoop dat ik dat niet snel weer ga meemaken.”

“Helaas is het gebeurd, ik moet het zo snel mogelijk achter me laten en door met de rest van het seizoen. Zelfvertrouwen kweken. De afgelopen weken rijd ik weer lekker hier in Heerenveen, in dat opzicht mag ik niet klagen.”

Bekijk hieronder het programma van de NK:

Naast de Nederlands kampioen mag van de NK de top drie op de vijf kilometer (en 500 meter) naar de WK afstanden. “Ik kijk op dit moment meer naar mezelf”, zegt Snellink, geconfronteerd met alles wat er op het spel staat.

“Ik ga zo hard mogelijk rijden om een ticket te bemachtigen. Met anderen kan ik geen rekening houden. Ik wil gewoon het beste van mezelf laten zien en mijn kansen grijpen.”

Plaats een reactie