Europese Hof van Justitie oordeelt in het voordeel van schaatsers in de zaak tegen de ISU

Het Europese Hof van Justitie heeft vandaag geoordeeld dat de Internationale Schaats Unie (ISU) geen straffen mag opleggen aan schaatsers die willen deelnemen aan commerciële wedstrijden. Deze uitspraak komt na een langdurige juridische strijd tussen voormalig schaatser Mark Tuitert, voormalig shorttracker Niels Kerstholt en de ISU, waarbij de mogelijkheid om een commerciële schaatswedstrijd genaamd Icederby te organiseren centraal stond.

In 2016 begonnen Tuitert en Kerstholt hun inspanningen om de Icederby te realiseren, maar de ISU dreigde met levenslange schorsingen voor deelnemers, waardoor het evenement nooit van de grond kwam. Deze situatie vertoont gelijkenissen met de Super League-zaak.

Onevenredig zware sancties

In 2017 oordeelde de Europese Commissie al dat de ISU ‘onevenredig zware sancties’ wilde opleggen aan schaatsers en dat de houding van de ISU in strijd was met de ‘antitrustwetgeving’, een wet die monopolievorming tegengaat. In 2020 bevestigde het Europese Gerecht het gelijk van Tuitert en Kerstholt in hun zaak tegen de ISU.

De ISU ging in beroep tegen deze uitspraak, maar heeft opnieuw geen gelijk gekregen bij het Europese Hof, het hoogste rechterlijke orgaan binnen de Europese Unie.

Het Hof oordeelt dat het mogelijke verbod van de ISU niet transparant en proportioneel is. De ISU zou hierdoor een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van haar concurrenten, met nadelige gevolgen voor atleten, consumenten en televisiekijkers, aldus de rechters.

Na deze uitspraak is er geen mogelijkheid meer voor verdere beroepen.

Plaats een reactie