Twee Nederlandse shorttrackers delen gouden medaille op de 500 meter

Met een brede glimlach vallen Selma Poutsma en Xandra Velzeboer elkaar in de armen. Zojuist is de uitslag van de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Seoul bekendgemaakt.

Een uitslag die alleen met behulp van een finishfoto kon worden bepaald. Zelfs op die foto is echter geen verschil te zien. En dus worden de twee Nederlandse kamergenoten even later allebei gehuldigd als winnaressen van de kortste afstand. Uniek? Misschien niet. Maar wel heel bijzonder.

Voor Velzeboer is dit al haar derde overwinning op de 500 meter tijdens de afgelopen vier wereldbekerontmoetingen van dit seizoen. Voor Poutsma is het haar eerste overwinning, nadat ze dit seizoen al drie keer tweede was geworden.

Een paar uur later, na nog een gouden race op de aflossing, huldigingen en dopingcontroles, knepen de kamergenoten zichzelf nog steeds in de arm. Poutsma dacht dat Velzeboer net iets eerder was. Velzeboer wist het echt niet. En toen bleek dat ze precies tegelijk waren gefinisht.

“Het is bijna magisch om op deze manier samen te winnen”, jubelde Poutsma. “Ik had echt nooit gedacht dat dit mogelijk was. Ik ben er ontzettend blij mee.”

Gouden Meiden

De Amerikaanse televisieserie Golden Girls uit de jaren 1980, waarin een groep vriendinnen op leeftijd terugblikt op hun verleden, roept geen herinneringen op. Logisch, want de laatste aflevering werd ruim veertig jaar geleden uitgezonden.

“Maar over vijftig jaar zullen we misschien met een kopje koffie of thee nog steeds terugdenken aan deze prachtige dag”, denkt Velzeboer. “Zo van: weet je nog…” Poutsma sluit zich daarbij aan: “Dit gaan we niet snel vergeten.”

In de finale, waarin het Nederlandse duo het opnam tegen drie Chinezen, ging het mis bij de start voor Velzeboer. Ze vond aan de binnenkant geen ruimte voor haar versnelling en moest in de achtervolging.

Die achtervolging was gericht op Poutsma, die een grote voorsprong had opgebouwd ten opzichte van de rest van het veld. In de laatste twee rondes begon Poutsma echter vermoeid te raken en kon Velzeboer het gat dichten.

Op het laatste rechte stuk kwam Velzeboer naast Poutsma, maar niet voorbij haar. Op deze manier schreven de twee Nederlandse toppers geschiedenis in het shorttrack en zorgden ze voor veel vreugde in het Nederlandse kamp. Het brons ging naar de Chinese Wang Ye.

Ook goud op de aflossing

Niet veel later stonden Poutsma en Velzeboer – die in maart al vier wereldtitels behaalde in het shorttrackmekka van d

Plaats een reactie