Xandra Velzeboer behaalt derde plaats op de 1.000 meter bij wereldbekerwedstrijden in Seoul

Xandra Velzeboer heeft een uitstekende prestatie geleverd op de 1.000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Seoul. Met nog één ronde te gaan, leidde Velzeboer nog, maar ze kon niet voorkomen dat de Belgische Hanne Desmet en de sterke Amerikaanse Kristin Santos-Griswold haar voorbijgingen.

In een spannende eindsprint was Desmet uiteindelijk de winnaar. Voor Desmet, die al twee keer zegevierde op de 1.500 meter in Montréal, was dit haar derde wereldbekeroverwinning van het seizoen.

Jens van ’t Wout greep net naast een medaille op de 1.500 meter en eindigde op de vierde plaats.

Velzeboer, een specialist op de 500 meter, wist zich overtuigend te plaatsen voor de finale. In de halve finale reed ze autoritair aan de leiding, gevolgd door haar landgenote Selma Poutsma. Helaas kwam Poutsma ten val en moest ze genoegen nemen met de B-finale.

In de B-finale nam Poutsma een voorzichtige aanpak en spaarde ze zichzelf voor de gemengde aflossing. Ze schoof pas in de laatste ronde naar voren en eindigde als derde. Hiermee behaalde ze de achtste plaats in het eindklassement.

Verjaardagscadeau van Oorschot

Diede van Oorschot heeft zichzelf een prachtig verjaardagscadeau gegeven met haar eerste finaleplaats in de wereldbeker. In de halve finale op de 1.500 meter profiteerde de pas 20 jaar geworden Utrechtse van een valpartij van de Zuid-Koreaanse Park en de diskwalificatie van de Italiaanse winnares Arianna Sighel.

Ook een actie van Van Oorschot werd onderzocht, maar zij werd vrijgesproken.

In de finale ging het tempo nog iets te hoog voor Van Oorschot. Ze genoot van de ervaring, maar eindigde achteraan in het veld.

Kim Gil-li, de leider in het wereldbekerklassement, zorgde voor enthousiasme bij het thuispubliek met haar derde overwinning op deze afstand (en haar vierde in totaal) van dit seizoen. De Amerikaanse Corinne Stoddard eindigde als tweede, gevolgd door de Chinese Gong Li.

Michelle Velzeboer kwam hard ten val in de B-finale.

Van ’t Wout eindigt als vierde

Bij de mannen lag de focus vanuit Nederlands perspectief vooral op Jens van ’t Wout, die zich moeiteloos plaatste voor de finale van de 1.000 meter. In de finale moest hij echter de strijd aangaan met wereldtoppers.

Na een spannende race eindigden de thuisrijder Hwang Dae-heon en de Canadees Steven Dubois beiden vallend over de finish. Uit de finishfoto bleek dat de Canadees als eerste de streep passeerde.

Van ’t Wout eindigde op de vierde plaats.

Plaats een reactie