Nederlandse schaatsers tonen klasse op wereldbekerwedstrijden in Peking

Xandra Velzeboer en Selma Poutsma hebben hun uitmuntende prestaties op de 500 meter weer laten zien tijdens de wereldbekerwedstrijden in Peking. Deze twee Nederlandse schaatsers veroverden respectievelijk goud en zilver op de kortste afstand.

Poutsma startte zoals altijd razendsnel en Velzeboer volgde in haar slipstream en nam daarna de leiding. Na 100 meter was de concurrentie al kansloos. Michelle Velzeboer eindigde op de vierde plaats.

De drie Nederlandse schaatssters kwamen elkaar ook tegen in de halve finales. Vanwege valpartijen waren er maar liefst vier herstarts nodig. Bij de vijfde poging verliep alles vlekkeloos en eindigden Poutsma en de zussen Velzeboer op de eerste drie posities.

Van ’t Wout valt in finale 1.000 meter

Jens van ’t Wout was de enige Nederlandse man die de finale haalde op de 1.000 meter. Hij eindigde uiteindelijk als vijfde. In de race, gewonnen door de Chinees Liu Shaoang, kwam de Nederlander ten val.

Van ’t Wout, die eerder de 1.000 meter in Montreal had gewonnen, had zich op zijn kenmerkende slimme en afwachtende manier door het toernooi geschaatst. In de halve finales had hij geen duizendste van een seconde langzamer moeten zijn, anders had hij de finale gemist.

In de A-finale nam hij verrassend de leiding, maar werd hij in de slotfase van de race uit de baan gereden door William Dandjinou. De Canadees won de race, maar kreeg een penalty voor zijn actie, waardoor Shaoang er met het goud vandoor ging.

Santos verovert goud bij de vrouwen

Kristen Santos-Griswold won op indrukwekkende wijze de 1.000 meter bij de vrouwen. Corinne Stoddard maakte het Amerikaanse feest compleet door het zilver te veroveren.

Er werd verwacht dat er een strijd zou ontstaan tussen Santos en Kim Gil-li. Echter, de Zuid-Koreaanse werd verrast door het razendsnelle tempo dat het Amerikaanse duo in het tweede deel van de race aanhield. Het brons ging zelfs naar de Chinese Li Gong.

Nederland verscheen met twee schaatsers aan de start in Peking. Diede van Oorschot kwam ten val tijdens de herkansingen en hinderde daardoor Yara van Kerkhof, die werd toegevoegd aan de kwartfinales. In die fase kon Van Kerkhof echter geen rol van betekenis spelen.

Volgende: de aflossingswedstrijden

Later worden de finales van de aflossingswedstrijden verreden. Zowel de Nederlandse mannen als vrouwen hebben zich hiervoor geplaatst.

Plaats een reactie