Miho Takagi wint 1000 meter bij wereldbekerwedstrijden in Polen

Zonder Jutta Leerdam op het ijs is de 1.000 meter het domein van Miho Takagi. Na haar overwinning op de 1.500 meter heeft de Japanse schaatser ook de kilometer gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Polen. Met een tijd van 1.15,28 was Takagi veel sneller dan de nummer twee Brittany Bowe (1.16,20) en Kimi Goetz (1.16,25).

Zonder kilometerkoningin Leerdam in Polen – ze is op trainingskamp in Collalbo – lag het goud voor het oprapen. Dit was een kans voor Takagi om haar tweede overwinning op de 1.000 meter in de wereldbeker te behalen. De Japanse had Leerdam al verslagen in Beijing. In een direct duel met Bowe liet Takagi de Amerikaanse bijna een seconde achter zich. Takagi is nu de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Femke Kok was de beste Nederlandse deelnemer: met een zeer goede tijd eindigde ze op de vierde plaats. Na een bescheiden opening van iets meer dan 18 seconden legde ze met een volle ronde van 27,59 de basis voor een eindtijd van 1.16,50.

“Ik had wel verwacht dat de andere meiden nog sneller zouden zijn”, verklaarde een tevreden Kok na afloop.

‘Complete sprinter’

Kok, die vrijdag en zaterdag al zilver en brons won op de 500 meter, werd een maand geleden ook knap vierde bij het eerste wereldbekerweekend in Japan. Op deze besneeuwde zondagmiddag in Polen liet ze zien dat haar vorm op de kilometer goed is, iets wat ze graag wilde, zei ze donderdag.

“Als je een goede 1.000 meter hebt, ben je een completere sprinter. Ik wil niet alleen goed zijn op de 500 meter, ik wil ook goed zijn op de 1.000 meter.”

De andere Nederlandse deelnemer, Helga Drost, startte voor de tweede keer in haar carrière in de A-groep op de kilometer. Na een bescheiden opening en eerste ronde eindigde Drost als veertiende met een tijd van 1.18,53.

Nederlands podium in B-groep

Met die tijd was Drost aanzienlijk langzamer dan de snelste tijden uit de B-groep van zondagochtend. Daar behaalden Naomi Verkerk (1.17,35), Elisa Dul (1.17,67) en Marrit Fledderus (1.17,72) een Nederlands podium.

Op de laatste dag van de wereldbeker in Polen zullen de vrouwen later vanmiddag nog de massastart rijden, met Irene Schouten en Marijke Groenewoud. De mannen zullen nog de 500 meter en de 5.000 meter rijden, waar Patrick Roest aan de start zal verschijnen.

Plaats een reactie