Laurent Dubreuil wint tweede 500 meter op wereldbekerwedstrijden in Polen

Laurent Dubreuil, een Canadese schaatser, was de snelste van alle deelnemers op de tweede 500 meter van de wereldbekerwedstrijden in Polen. Met een tijd van 34,73 was hij zes honderdsten sneller dan de Chinees Tingyu Gao (34,79). Gao won de eerste 500 meter op zaterdag, terwijl Dubreuil vandaag de overwinning behaalde. De Pool Damian Zurek behaalde het brons op zijn thuisbaan met een tijd van 34,87.

Een opmerkelijk feit was dat er voor het eerst dit seizoen geen Japanse sprinter op het podium stond van de 500 meter. Wataru Morishige, de leider in het wereldbekerklassement, eindigde op de zevende plaats met een tijd van 34,97. Zijn landgenoten Yuma Murakami (34,89) en Tatsuya Shinhama (34,94) reden ook onder de 35 seconden, maar kwamen tekort voor een podiumplaats.

Ook Jordan Stolz (34,97) was een van de zeven schaatsers die een tijd onder de 34 seconden behaalde, terwijl de Amerikaan slechts twee uur eerder de 5.000 meter in de B-groep had gereden. Daar eindigde hij als tweede met een tijd van 6.29,92, achter Marcel Bosker (6.24,65).

Waarom Stolz zichzelf dit zware schema oplegt? “Om te kijken waar ik sta”, legde de wereldkampioen op de 500 meter zijn keuze uit.

Diskwalificatie Hein Otterspeer

Het wereldbekerweekend eindigde voor Hein Otterspeer met een tegenvaller: een diskwalificatie. Op vrijdag behaalde Otterspeer nog knap brons op de 1.000 meter als invaller, maar de eerste 500 meter op zaterdag viel tegen (plek 19) en op zondagmiddag verscheen hij niet eens aan de start.

Tijdens het inzakken voor de start bewoog Otterspeer nadat zijn tegenstander al een valse start had gemaakt. Hierdoor werd hij gediskwalificeerd.

Janno Botman, die op zaterdag op de zestiende plaats eindigde met een tijd van 35,43, toonde een dag later stabiliteit door naar de elfde plaats te schaatsen met een tijd van 35,23.

Sebastian Diniz reed voor de tweede keer in zijn carrière in de A-groep op de 500 meter en behaalde de veertiende plaats met een tijd van 35,35. Hij was echter niet sneller dan Jenning de Boo, die de B-groep won met een tijd van 35,06. Tim Prins finishte met een tijd van 35,60.

Bekijk hier de reacties van Diniz en Stolz:

Op de laatste dag van de wereldbeker in Polen zullen de mannen nog de 5.000 meter rijden, waar Patrick Roest aan de start zal verschijnen. De vrouwen zullen later vanmiddag nog de massastart rijden, met Irene Schouten en Marijke Groenewoud.

Plaats een reactie