Femke Kok hoopt op succes bij de wereldbeker in Tomaszów

Met vijf wereldtitels bij de junioren op haar naam, heeft Femke Kok nog nooit het podium bereikt bij de senioren. Dit weekend vindt de vierde wereldbeker van het schaatsseizoen plaats in Tomaszów, Polen, op slechts een uur rijden ten zuiden van Warschau.

Je zou denken dat Kok met een positief gevoel terugkijkt op de Poolse hal. In februari 2020 werd ze er niet alleen wereldkampioen, maar ruim een jaar daarvoor maakte ze er ook haar internationale debuut bij een junioren wereldbeker.

Als je Kok vraagt om herinneringen op te halen, krijg je een gemengd antwoord. “Het WK junioren was erg mooi, maar de afgelopen wereldbekers gingen niet zo goed. Dit is volgens mij de vijfde keer dat ik hier schaats, maar het heeft mijn hart nog niet echt gestolen.”

Bekijk hieronder het programma van de wereldbeker in Tomaszów, die vrijdag vanaf 18.30 uur live te zien is op NOS.nl en de NOS-app.

Kok keert terug naar Tomaszów als wereldkampioen, maar dit keer bij de senioren. In maart veroverde ze de wereldtitel op de 500 meter in Thialf. Dit seizoen wist ze één van de vijf 500 meters in de wereldbeker te winnen, in het Japanse Obihiro. Een week later werd ze ziek in Peking.

“Dat was een flinke tegenslag, ik was behoorlijk ziek. Maar daarna zijn we op trainingskamp gegaan in het zonnige Spanje, waar we lekker hebben kunnen fietsen. Daarna voelde ik me een stuk beter. Het schaatsen gaat ook beter en ik hoop dat het dit weekend ook goed gaat.”

Het lijkt erop dat Kok de meeste winst op de 500 meter kan behalen bij haar start. Toen ze in Heerenveen wereldkampioen werd, klokte ze na honderd meter 10,35 seconden. Dit seizoen laat ze openingen zien van rond de 10,60 seconden in de wereldbekerwedstrijden. Het kan en moet sneller, wil Kok zich mengen in de strijd om de overwinning.

“Bij het kwalificatietoernooi ging het erg goed (10,53 seconden), maar in de wereldbekers ging het nog niet super. Ik hoop dat ik voor de NK afstanden weer verbetering kan laten zien en dat het beter gaat.”

Bij de NK staan niet alleen de nationale titels op het spel, maar ook startbewijzen voor de EK en WK afstanden en de WK sprint. Om mee te doen om de medailles bij internationale kampioenschappen, is een goede start essentieel voor Kok.

“Als mijn start goed gaat, gaat mijn ronde vaak ook goed. Ik rijd de laatste tijd best een goede ronde, maar er is nog veel ruimte voor verbetering in de start. Daar ga ik weer hard op trainen.”

“Door het trainingskamp in Spanje hebben we een goede basis gelegd voor de rest van het seizoen. Ik hoop dat ik mijn beste prestaties kan laten zien in Tomaszów en dat ik eindelijk op het podium kan staan bij de senioren.”

Plaats een reactie