Femke Kok behaalt tweede plaats op 500 meter bij wereldbekerwedstrijden in Polen

Femke Kok heeft een uitstekende prestatie geleverd tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszów. Op de 500 meter eindigde ze op de tweede plaats, met alleen de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun voor haar. Kok is de regerend wereldkampioene op deze afstand.

Een opvallende verrassing op de eerste 500 meter van het weekend was dat de olympisch kampioene op de kortste sprintafstand, Erin Jackson, niet op het podium eindigde. Ondanks dat ze dit seizoen al twee wereldbekers heeft gewonnen, kwam de Amerikaanse niet verder dan de vierde plaats met een tijd van 38,17.

Kok werd in haar rit gekoppeld aan Kimi Goetz, de winnares van de eerste wereldbekerrace over 500 meter van dit seizoen. Hoewel de opening van Kok sneller was dan in voorgaande wereldbekers, wist Goetz haar goed bij te houden.

In de laatste bocht wist Kok de Amerikaanse in te halen en won ze de rit met een redelijk ruime voorsprong in 37,95. In de slotrit dook Kim nog net onder deze tijd met 37,82 en werd daarmee de snelste, net zoals vorige week in Stavanger.

Jutta Leerdam, de nummer vier in het wereldbekerklassement op de 500 meter, was niet aanwezig in Polen. Haar ploeg Jumbo-Visma koos ervoor om een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo te doen in plaats van de laatste wereldbeker voor de NK afstanden.

In rit vijf vond er een Nederlands onderonsje plaats tussen Dione Voskamp en Naomi Verkerk. Voskamp had een explosievere start dan haar landgenote. Hoewel Verkerk een iets snellere volle ronde had, was het niet genoeg om Voskamp te verslaan.

Voskamp noteerde een tijd van 38,47 en eindigde daarmee op de zesde plaats, terwijl Verkerk na 38,55 seconden over de finish kwam en tiende werd.

Michelle de Jong keert terug na blessureleed

Na een periode van blessureleed maakte Michelle de Jong haar comeback in het wereldbekercircuit tijdens de wedstrijden in Peking. Aan het begin van dit seizoen had ze te maken met een scheenbeenvliesontsteking. Als Nederlands kampioene sprint van 2022 kreeg ze een wildcard en mocht ze direct in de A-groep starten. Nu is ze weer volledig hersteld en verscheen ze al in rit één op het ijs.

Met een starttijd van 10,6 seconden was De Jong iets trager dan normaal, maar ze wist haar directe tegenstandster Nadezhda Morozova uit Kazachstan voor te blijven en behaalde een tijd van 38,52, wat goed was voor de achtste plaats.

Marrit Fledderus klokte dezelfde tijd als De Jong, maar was op duizendsten net iets sneller en eindigde daardoor als zevende.

Plaats een reactie