Zonnepanelen op Thialf weer operationeel na drie jaar

Na een periode van ruim drie jaar zijn de zonnepanelen op het dak van ijsstadion Thialf weer in werking. In juni 2020 moesten de panelen worden uitgeschakeld omdat het pand anders niet langer verzekerd kon worden tegen brand. Nu voldoet de installatie weer aan alle vereisten.

De heractivering van de zonnepanelen verliep niet zonder problemen, zoals gemeld door Omroep Friesland. Vorig jaar kwam de directie van Thialf tot een oplossing met de verzekeraar, waarbij de panelen na enkele aanpassingen weer mochten worden ingeschakeld. Echter, de uitvoering van deze aanpassingen liep vertraging op. “Het was om gek van te worden”, aldus de directeur destijds.

Certificaten

De vertraging werd veroorzaakt door leveringsproblemen, waarbij de benodigde kabels later arriveerden dan gepland. Nu zijn alle componenten op de juiste plaats en zijn de panelen op een andere manier geplaatst om het brandgevaar te verminderen.

Gisteren ontving de directie de laatste certificaten, waarmee alle lichten op groen staan voor de herintroductie van de zonnepanelen.

Zeven miljoen kilowattuur

Het uitschakelen van de panelen kostte het stadion jaarlijks tussen de 200.000 en 300.000 euro, zoals eerder gemeld door de NOS. Dit bedrag omvatte onder andere de kosten van een verhoogde premie voor de nieuwe verzekering en extra uitgaven voor de aankoop van energie.

De zonnepanelen zijn van groot belang voor het stadion, omdat ze helpen om de hoge energiekosten enigszins te compenseren. Het stadion verbruikt jaarlijks ongeveer zeven miljoen kilowattuur. Vorig jaar dreigde het stadion de energierekening niet te kunnen betalen vanwege aanzienlijke stijgingen in de energiekosten, onder andere als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Energiehub

Om optimaal gebruik te maken van de zonnepanelen, wordt Thialf aangesloten op een energiehub. Dit is mogelijk gemaakt door een subsidie van ruim 3 miljoen euro die het stadion eerder dit jaar ontving van de overheid.

De in de zomer opgewekte energie wordt opgeslagen in batterijen, zodat deze kan worden gebruikt tijdens de maanden waarin de zon minder energie levert. De eerste van de twee grote batterijen is al geïnstalleerd. Het is de bedoeling dat de energiehub na het EK afstanden, begin januari, in werking wordt gesteld.

Plaats een reactie