Nederlandse shorttrackster Selma Poutsma zet haar succes voort op de langebaan

In de afgelopen twee jaar is er veel gebeurd sinds de Nederlandse shorttrackvrouwen olympisch relaygoud hebben gewonnen. Xandra Velzeboer heeft zich individueel ontwikkeld tot de koningin van de sprint, maar ook Selma Poutsma heeft zich als medaillewinnaar opgeworpen.

Terug op het olympische ijs van Peking, waar dit weekend de derde World Cup van het seizoen wordt gehouden, hoopt Poutsma haar succes van het vorige wereldbekerweekend voort te zetten. In Montreal won ze twee keer zilver op de 500 meter.

“Dit waren mijn allereerste wereldbekermedailles. De vooruitgang die ik in de zomer heb geboekt, kon ik daar goed toepassen,” zegt Poutsma.

Combinatie van disciplines

Poutsma besloot zich in de zomer niet alleen op het shorttrack te concentreren, maar ook regelmatig de langebaan op te zoeken. En deze combinatie bevalt haar nog steeds goed. De 24-jarige shorttrackster traint één à twee keer per week met Team Reggeborgh, het team van Femke Kok en Kjeld Nuis.

Poutsma zegt: “Ik vind het erg leuk en ik streef er ook op de langebaan naar om mezelf te verbeteren, vooral op de 500 meter. Het geeft me goede energie en tot nu toe heeft het mijn shorttrack niet beïnvloed. Ik denk dat er technische aspecten zijn waar ik aan werk op de langebaan, die ik kan meenemen naar het shorttrack.”

Dit seizoen voelt Poutsma zich goed in haar vel. En volgens bondscoach Niels Kerstholt laat ze dat zien op het ijs. “Ze was altijd al snel. Maar als ze zich goed voelt, gaat het trainen, trainen, trainen goed. En dan komen de resultaten, zoals bij de afgelopen World Cups, ook gemakkelijker.”

Onzekerheid ligt op de loer

Met de medailles komt ook het vertrouwen, iets wat voor Poutsma niet vanzelfsprekend is. Terwijl haar teamgenoten Suzanne Schulting en Velzeboer zich als ware killers op het ijs tonen, heeft Poutsma altijd last van onzekerheid.

“Ik ben iemand die snel onzeker wordt door kleine dingen. Het helpt wel dat ik goed heb gepresteerd in Montreal. Dat bewijst dat ik het in me heb,” zegt Poutsma.

Poutsma vervolgt: “Ik heb ook vaak wel zelfvertrouwen, hoor. Het gaat beter met de jaren. Ik kan steunen op behaalde prestaties of goede trainingen. Ik probeer dit bewust mee te nemen om meer vertrouwen te krijgen.”

Dit is typisch Poutsma. Snel, sterk, maar bescheiden. “Een bescheiden vrouw met sprintkwaliteiten,” beschrijft bondscoach Kerstholt haar. “Ze is ontzettend explosief. Als ze eenmaal weg is, is ze niet meer te stoppen.”

Plaats een reactie