Kjeld Nuis wint opnieuw op de 1.000 meter in Stavanger

Kjeld Nuis heeft zijn tweede opeenvolgende wereldbekerzege behaald op de 1.000 meter. Na zijn overwinning in Peking twee weken geleden, was hij ook de snelste in het Noorse Stavanger. Met een tijd van 1.08,76 versloeg hij de Japanners Tatsuya Shinhama en Kazuya Yamada.

Voor de 34-jarige Nuis was dit zijn negentiende wereldbekerzege op de 1.000 meter. Een kleine tegenslag voor hem was de prestatie van Jordan Stolz in de B-groep eerder op de dag. De Amerikaan was namelijk met 1.08,47 sneller dan de Nederlander.

Nuis had een sterke tegenstander in Shinhama. De Japanse specialist op de 500 meter, die nog nooit eerder op het wereldbekerpodium stond op de 1.000 meter, had een snelle start, waardoor Nuis tot het uiterste moest gaan om hem te verslaan.

Met een krachtige laatste buitenbocht wist Nuis Shinhama, die een tijd van 1.08,88 noteerde, achter zich te houden. Zij waren de enige twee schaatsers die onder de 1.09 doken op het Noorse ijs.

Het brons ging naar Masaya Yamada. Net als Shinhama stond hij voor het eerst op het wereldbekerpodium van de 1.000 meter. De 27-jarige Japanner maakte optimaal gebruik van Marten Liiv in zijn race. Hij kon op de laatste kruising naar de Est toerijden en zette een tijd neer van 1.09,10.

Jenning de Boo, die bezig is aan zijn eerste wereldbekers in zijn eerste seizoen als fulltime langebaanschaatser, liet een foutloze 1.000 meter zien. Hij eindigde als vijfde met een tijd van 1.09,24. Ook Tim Prins behaalde een top tien positie. De verrassende winnaar van het wereldbekerkwalificatietoernooi versloeg Moritz Klein en klokte de negende tijd: 1.09,49.

Tijmen Snel behaalde de dertiende tijd in Stavanger. De Nederlands kampioen sprint van 2022 was gekoppeld aan Zach Stoppelmoor, maar had geen enkele tegenstand van de Amerikaan. Stoppelmoor gleed namelijk direct na de start twee keer met de punt van zijn schaats in het ijs en maakte daardoor een valpartij.

Snel moest het dus alleen doen en klokte een tijd van 1.09,82.

Plaats een reactie