Jutta Leerdam herstelt zich met overwinning op 1.000 meter in Stavanger

Na haar zeldzame nederlaag op de 1.000 meter twee weken geleden, heeft Jutta Leerdam haar macht weer teruggepakt op haar favoriete afstand. Tijdens de wereldbeker in het Noorse Stavanger wist ze Miho Takagi en landgenote Antoinette Rijpma-de Jong te verslaan.

In de slotrit tegen Mei Han kon de Chinese Leerdam op geen enkel moment bijhouden. Met haar indrukwekkende snelheid passeerde Leerdam Han al bij de eerste kruising.

Met een tussenronde van 27,1 seconden zette Leerdam de snelste tijd neer en finishte uiteindelijk in 1.15,26, ruim voldoende voor de overwinning. Ook Rijpma-de Jong eindigde op het podium, wat voor haar een primeur was. Ze had nog nooit eerder een wereldbekermedaille veroverd op de 1.000 meter.

Rijpma-de Jong stond tegenover de Amerikaanse Brittany Bowe, die al eens olympisch brons had gewonnen. De Nederlandse had een langzamere start dan Bowe en moest dus achtervolgen. In de laatste ronde wist ze Bowe in te halen met een tijd van 1.15,74.

Het zilver in Stavanger ging naar Takagi, de winnares van de 1.000 meter bij de World Cup in Peking. Ze stond tegenover Kimi Goetz, die dit seizoen al in goede vorm verkeerde. Hoewel Goetz sneller van start ging dan de Japanse, kon ze het tempo niet volhouden.

Takagi won de race met een scherpe tijd van 1.15,52, terwijl Goetz eindigde met 1.15,88.

Femke Kok de snelste in B-groep

Femke Kok nam deel aan de B-groep nadat ze vanwege ziekte de wereldbekerwedstrijden in Peking moest missen. In de B-groep was ze veruit de snelste op de 1.000 meter. Ze versloeg de Amerikaanse Erin Jackson in een rechtstreeks duel en noteerde een tijd van 1.16,83.

Met die tijd zou ze in de A-groep op de tiende plaats zijn geëindigd.

Later vandaag staat de massastart nog op het programma in Stavanger.

Plaats een reactie