Winterswijk in de race voor primeur marathon op natuurijs

De schaatsbaan in Winterswijk maakt kans om de primeur te krijgen van de schaatsbond KNSB voor het organiseren van een marathon op natuurijs. Dit zou de eerste keer zijn dat de speciaal geprepareerde baan deze eer krijgt.

Afgelopen dinsdag is de vergunning aangevraagd en gisteren zijn de vrijwilligers al aan de slag gegaan. “De vrijwilligers zijn de hele nacht bezig geweest en zijn nog steeds druk bezig”, zegt Auke Spijkstra, voorzitter van de Winterswijkse IJsvereniging, bij Omroep Gelderland.

De schaatsbaan in Winterswijk heeft een reputatie hoog te houden. Vorig voorjaar was het de laatste ijsbaan waarop natuurijs geschaatst kon worden. Nu wil Winterswijk de eerste zijn bij de marathon op natuurijs, een evenement dat niet alleen veel topschaatsers, maar ook veel journalisten aantrekt.

Bijzonder schaatsbaansysteem

In de Achterhoekse stad ligt een schaatsbaan met een uniek systeem, waardoor er al bij lichte vorst geschaatst kan worden. Onder het dunne laagje asfalt van de skeeler- en ijsbaan bevindt zich schuimbeton. Bij vorst wordt de baan beneveld, waardoor er een ijslaag ontstaat. Dankzij het isolatiemateriaal onder het asfalt bevriest het water niet alleen sneller, maar blijft het ook langer liggen dan op andere ijsbanen.

Gisteren noemde Spijkstra komende vrijdag als mogelijke datum voor de marathon. Vanochtend is hij echter minder optimistisch. “Helaas is de natuur nu een beetje tegen, want het is mistig. We hadden eigenlijk geen mist moeten hebben”, zegt hij. “Heldere lucht zorgt voor betere vorst.”

“Op dit moment is het ijs slechts 7 millimeter dik en dat is te dun”, vervolgt Spijkstra. Voor het organiseren van een natuurijsmarathon moet het ijs overal minstens drie centimeter dik zijn.

Kans op 50 procent

Toch blijft de voorzitter hoopvol dat de allereerste marathon op natuurijs op zijn baan in Winterswijk plaatsvindt: “Ik schat de kans nog steeds op 50 procent. Morgen gaat het zeker niet lukken, maar vrijdagnacht wordt er behoorlijke vorst voorspeld”, aldus Spijkstra.

Naast Winterswijk maken nog zes andere plaatsen kans om de eerste marathon op natuurijs van deze winter te organiseren. Dit zijn Veenoord/Nieuw-Amsterdam in Drenthe, Puttershoek in Zuid-Holland, Haaksbergen in Overijssel, Noordlaren in Groningen, Nieuw-Buinen in Drenthe en Burgum in Friesland. Vorig jaar vond de eerste en enige schaatsmarathon op natuurijs van afgelopen winter plaats in Burgum op woensdag 14 december.

Plaats een reactie