Thialf heeft minder kans om olympische schaatstempel te worden in 2030

Het lijkt erop dat de kans dat Thialf in 2030 zal fungeren als olympische schaatstempel een stuk kleiner is geworden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft aangegeven dat Frankrijk de voorkeur heeft om de Winterspelen over ruim zes jaar te organiseren.

De andere kandidaten zijn Zweden en Zwitserland. Deze twee landen overwegen Thialf (en het Duitse Inzell) als locatie voor het olympisch schaatstoernooi, omdat ze zelf geen geschikte ijsbaan hebben. Het Zweedse olympische comité heeft dit bevestigd aan de NOS en Marc van den Tweel, algemeen directeur van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF, heeft laten weten dat er gesprekken zijn geweest met Zwitserland.

Ook Frankrijk heeft geen ijsbaan die voldoet aan de olympische eisen voor het langebaanschaatsen, maar heeft nog niet gereageerd op de vraag of Thialf ook voor hen een optie is.

Volgens het Franse Le Monde zijn er een paar opties: “De organisatie overweegt locaties in een ander land, zoals Duitsland en Nederland, maar ook een tijdelijke constructie in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Er zijn geen plannen om een nieuw stadion te bouwen.”

Gesprekken met de Fransen

Zowel Zweden als Zwitserland lijken niet gekozen te worden als gastheer van de Spelen. Het IOC heeft namelijk laten weten alleen met Frankrijk, dat de Spelen in de Alpen wil organiseren, in gesprek te gaan.

Wel heeft het IOC aangegeven dat het Zwitserse bod voor de Winterspelen van 2038 een streepje voor heeft.

Voor de Spelen van 2034 gaat het IOC in gesprek met het Amerikaanse Salt Lake City, dat de enige kandidaat was voor die editie.

Plaats een reactie