Jorrit Bergsma richt zich op marathonwedstrijden na teleurstellend kwalificatietoernooi

Jorrit Bergsma, voormalig olympisch kampioen op de tien kilometer, heeft momenteel geen succes op het hoogste schaatspodium. Na een teleurstellend kwalificatietoernooi voor de wereldbeker eindigde hij slechts als tiende op de vijf kilometer. Hierdoor mist hij grotendeels de wereldbekercyclus en richt hij zich nu op marathonwedstrijden.

Hoewel Bergsma zich wel heeft gekwalificeerd voor de tien kilometer in Stavanger volgende week, zal hij de rest van de wereldbekers missen. Als vervanging neemt hij deel aan nationale marathonwedstrijden. Afgelopen weekend behaalde hij een vierde plaats op de marathon in Hoorn.

Technische problemen en schouderblessure

Tijdens het kwalificatietoernooi gaf Bergsma aan dat zijn slechte prestatie niet te wijten was aan zijn leeftijd. Nu wijt hij het aan een combinatie van technische problemen en een schouderblessure. “Achteraf gezien had dit misschien meer invloed dan ik dacht.”

Voor Bergsma was het een schok. “Het was een flinke tegenslag. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Een paar jaar geleden kwam ik er nog wel mee weg, maar tegenwoordig is het niveau enorm gestegen en zijn er veel concurrenten die dicht bij elkaar zitten. Als je dan aan de verkeerde kant zit, eindig je ineens als tiende.”

Bergsma benadrukt echter dat het “geen ramp” is. In plaats van de eerste wereldbekers zal de 37-jarige schaatser deelnemen aan de Marathon Cup. Dit heeft ook zijn charme, aangezien hij anders deze kans zou hebben gemist. “Elk nadeel heeft zijn voordeel.”

Voorbereiding op belangrijke wedstrijden

Bergsma gebruikt de marathonwedstrijden voornamelijk als voorbereiding op de tien kilometer in Stavanger. “Voor belangrijke wedstrijden op de lange baan vind ik het prettig om extra kilometers in de benen te hebben.”

Daarna ligt de focus volledig op de laatste week van december. Tijdens de Nederlandse kampioenschappen afstanden worden de tickets verdeeld voor verschillende grote toernooien in de tweede helft van het seizoen, waaronder de WK afstanden in maart.

“Dan begint alles weer vanaf nul. Het is bepalend voor het einde van het seizoen”, concludeert Bergsma.

Plaats een reactie