Nederlandse Kans op Organisatie Olympische Schaatswedstrijden Vergroot

Er zijn nog veel stappen te zetten voordat de eerste olympische schaatswedstrijd in Heerenveen kan plaatsvinden, maar vandaag is de kans dat Nederland een rol kan spelen bij de Olympische en Paralympische Winterspelen van 2030 of 2034 iets groter geworden.

Zwitserland overweegt Thialf als schaatslocatie en zal officieel kandidaat stellen bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De federaties van het Zwitsers olympisch comité hebben hier vrijdag unaniem mee ingestemd.

De Zwitsers hebben echter geen ijsbaan die voldoet aan de olympische eisen voor het langebaanschaatsen. Om duurzaamheidsredenen en om kosten te besparen, wordt er gekeken naar alternatieve mogelijkheden, zoals het Duitse Inzell en Thialf in Heerenveen.

Marc van den Tweel, algemeen directeur van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF, heeft al eerder aangegeven dat er gesprekken zijn geweest met het Zwitsers olympisch comité. Hij temperde echter meteen de verwachtingen door te zeggen dat er nog veel obstakels overwonnen moeten worden.

‘Een Eer’

NOC*NSF lijkt nu serieus werk te willen maken van de kandidatuur. “NOC*NSF zou het een eer vinden als ons land daadwerkelijk in aanmerking zou komen voor de langebaanschaatswedstrijden”, schrijft de sportkoepel op de website.

“We zullen zo spoedig mogelijk per brief aan het Zwitserse NOC laten weten dat we graag bereid zijn om verder in gesprek te gaan over het vervolg. Ook zullen we laten weten dat Thialf een uitstekende locatie is voor het langebaanschaatsen.”

Ook Zweden overweegt Thialf

Zwitserland is niet de enige kandidaat, ook Zweden en Frankrijk hebben een voorlopig bidbook ingediend. In juli 2024 neemt het IOC een besluit over zowel de Winterspelen van 2030 als die van 2034.

In Zweden is ook gesproken over Thialf als schaatslocatie voor 2030. Dat liet een woordvoerder van het Zweedse olympisch comité onlangs aan de NOS weten. Het Noorse Hamar is ook een optie, maar beide ijsbanen zijn nog niet officieel benaderd.

Het Zweedse olympisch comité is in ieder geval niet van plan om zelf een ijsbaan te bouwen. “Maar we houden scherp in de gaten of er investeerders zijn die iets willen bouwen voor Nils van der Poels opvolgers”, aldus de woordvoerder.

Hij wist toen nog niet dat de gestopte Van der Poel, die in Peking olympisch goud veroverde op de 5.000 en 10.000 meter, zelf zijn schaatsen weer onder zou binden voor een

Plaats een reactie