Jutta Leerdam lijdt zeldzame nederlaag op 1.000 meter bij wereldbekerwedstrijden in Peking

Jutta Leerdam heeft een ongebruikelijke nederlaag geleden op de 1.000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Peking.

Op hetzelfde ijs waar Leerdam eerder dit jaar haar laatste 1.000 meter verloor tijdens de Olympische Spelen, werd de Nederlandse wereldkampioene opnieuw verslagen door Miho Takagi. Ook de Amerikaanse Kimi Goetz was sneller dan Leerdam.

Leerdam, die de afgelopen achttien races over 1.000 meter had gewonnen, slaagde er niet in om de tijd van Goetz te verslaan in de voorlaatste rit. De Amerikaanse was vastbesloten om de Nederlandse wereldkampioene van haar troon te stoten en begon sneller. Leerdam reed in de daaropvolgende rit naar een tijd van 1.14,88, wat 0,43 seconde langzamer was dan Goetz.

In de laatste rit was Takagi net iets sneller. Op hetzelfde ijs waar ze Leerdam eerder naar olympisch zilver verwees, behaalde de Japanse opnieuw het goud met een tijd van 1.14,44. Hiermee versloeg ze Goetz met slechts een honderdste van een seconde.

‘Het is wat het is’

“Het is wat het is, zij zijn nu gewoon beter”, reageerde Leerdam nuchter na afloop. “Het is jammer dat ik nu niet mijn 19e overwinning op de 1.000 meter op rij kan behalen, maar het is ook niet mogelijk om het hele seizoen onder druk te staan om er weer een te winnen.”

Leerdam kon niet precies verklaren waarom het vandaag minder goed ging. “Ik voel me niet helemaal top en ik voel me niet zo comfortabel op dit ijs en deze baan. Ik weet dat ik veel beter kan dan dit en dat zal ik ook weer laten zien.”

Antoinette Rijpma-De Jong eindigde op de vijfde plaats met een tijd van 1.15,67.

Daarmee verbeterde ze aanzienlijk ten opzichte van haar 1.000 meter in Obihiro, waar ze bijna 2 seconden langzamer was, zij het onder andere omstandigheden.

Plaats een reactie