Japanner Wataru Morishige wint vierde wereldbekerwedstrijd over 500 meter in Peking

De Japanse schaatser Wataru Morishige heeft ook de vierde wereldbekerwedstrijd over 500 meter gewonnen. Hij was opnieuw de snelste en behaalde zijn derde opeenvolgende overwinning in Peking met een tijd van 34,69.

De Aziatische sprinters domineren dit seizoen op de kortste sprintafstand, maar in Peking lukte het de Japanners niet om een een-tweetje te behalen. De Canadese oud-wereldkampioen Laurent Dubreuil won het zilver met een tijd van 34,81. Het brons ging naar Yuma Murakami uit Japan met een tijd van 34,82.

Murakami en Tatsuya Shinhama, die vorige week de eerste 500 meter won, verspeelden een hogere klassering door een slordige race.

Kai Verbij was de beste Nederlandse schaatser. Hij eindigde als zevende met een tijd van 35,09, slechts 0,27 seconde verwijderd van een podiumplaats.

Olympisch kampioen Tingyu Gao maakt rentree

Olympisch kampioen Tingyu Gao maakte na bijna twee jaar afwezigheid zijn rentree op het hoogste niveau in Peking. In februari 2022 won de Chinees olympisch goud voor eigen publiek. Daarna nam hij een sabbatical en nam hij niet deel aan wedstrijden.

In de olympische hal waar hij zijn grootste succes behaalde, keerde hij vandaag terug in de A-groep. Veel schaatsers slaagden er niet in zijn tijd (34,94) te verbeteren, maar hij greep uiteindelijk net naast een medaille.

Kai Verbij degradeerde vorige week naar de B-groep, maar mocht dankzij zijn goede prestatie van gisteren weer op het hoogste niveau starten. Hij was tevreden met zijn zevende plaats en een tijd van 35,09. “Ik zit nog steeds dicht bij het podium”, aldus Verbij.

‘Er is een stijgende lijn’

De 29-jarige schaatser had vorige week nog last van de gevolgen van zijn val tijdens het wereldbekerkwalificatietoernooi. “Maar er is een stijgende lijn, ik hoop nog veel beter te worden. Vorige week speelde de jetlag ook een rol en waren we vermoeid. Deze week zijn we fitter en heb ik een extra week gehad om te herstellen”, aldus Verbij.

Verblij twijfelde echter of hij zou deelnemen aan de wereldbeker in Peking. “Ik heb er lichtjes over gesproken met het team om naar huis te gaan. Ik herkende mijn lichaam gewoon niet. Gelukkig is dat nu weer voorbij. Het zegt ook veel dat ik weer naar het podium kan kijken.”

Merijn Scheperkamp miste gisteren het podium op slechts 0,002 seconde, maar dit keer was het gat met de topdrie bijna een halve seconde. De Europees kampioen sprint eindigde als twaalfde met een tijd van 35,25. Janno Botman was met 35,13 nog sneller.

Plaats een reactie