Merijn Scheperkamp nadert de top op de 500 meter

De Aziatische sprinters domineren het begin van het schaatsseizoen op de 500 meter, maar Merijn Scheperkamp is in opkomst. De Europees kampioen sprint kwam slechts 0,002 seconde tekort voor een podiumplaats tijdens de wereldbeker in Peking.

Op het olympische ijs van Peking ging de overwinning naar de Japanner Wataru Morishige (34,64), die vorige week ook al een wereldbekerwedstrijd in Obihiro won. Yuma Murakami eindigde als tweede (34,69), gevolgd door de Zuid-Koreaan Junho Kim (35,00).

Laatste bocht kost Scheperkamp

Merijn Scheperkamp reed in zijn race tegen de Italiaan David Bosa ook een tijd van 35,00. In de laatste bocht verloor de Nederlandse sprinter wat snelheid. Dit kostte hem waarschijnlijk zijn podiumplaats, aangezien de duizendsten aantoonden dat de Koreaan net iets sneller was.

Bekijk hier de reactie van Scheperkamp:

Janno Botman eindigde als twaalfde met een tijd van 35,24. Hein Otterspeer, vorige week nog vierde in de eerste race, meldde zich vanochtend ziek af voor de 500 meter.

Wereldkampioen Jordan Stolz verscheen ook niet aan de start. De Amerikaanse wereldkampioen op de 500, 1.000 en 1.500 meter is na de wereldbekerwedstrijd van vorige week in Japan teruggekeerd naar Heerenveen om te trainen.

Comeback van Gao

De aandacht in Peking was eerder op de dag gericht op Tingyu Gao, de regerend olympisch kampioen op de 500 meter. Bijna twee jaar geleden behaalde hij olympisch goud in Peking, maar sindsdien heeft hij geen wedstrijden meer gereden.

In Peking maakte Gao zijn comeback. We hebben met hem gesproken na zijn race:

De 25-jarige Chinees is nu terug na een sabbatical, maar moest nog wel starten in de B-groep op de baan waar hij zijn grootste succes behaalde.

Hij reed daar met een tijd van 34,87 de snelste tijd, 0,41 seconde sneller dan Kai Verbij, die de tweede tijd neerzette en zaterdag ook weer in de A-groep mag starten. Sebas Diniz eindigde als zesde en kan dus nog niet promoveren, aangezien een plaats bij de beste drie vereist is.

Plaats een reactie