Irene Schouten keert terug naar de baan van haar gouden races op de Olympische Winterspelen van Peking

Irene Schouten herinnert zich weinig van de aanloop naar haar drie gouden races op de Olympische Winterspelen van Peking. In die weken was ze volledig gefocust op haar sportieve doelen. Alles wat daar niet aan bijdroeg, werd direct uit haar gedachten verbannen.

Twee jaar later staat ze weer op die baan in Peking, waar ze zondag deelneemt aan de 3.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden. Nu heeft Schouten niet meer de hyperfocus van de Winterspelen nodig en kan ze even om zich heen kijken.

Het programma van de wereldbeker schaatsen in Peking:

“Dit is de baan die mijn leven heeft veranderd. Als ik hier twee jaar geleden niet was geweest, zou alles er heel anders uitzien”, zegt Schouten. “Misschien was ik dan al gestopt. Nu ben ik ontspannen, toen had ik hier echt een missie.”

De beslissende meters

Van de olympische weken in Peking herinnert Schouten zich niet veel. Maar de laatste driehonderd meter op de massastart herinnert ze zich tot op de centimeter.

Schouten lag destijds achter op haar concurrent Ivanie Blondin. “99 procent van de mensen die naar de tv keken, dacht dat ik tweede zou worden, maar toen ik de bocht inging, wist ik: ik heb haar.”

In het laatste deel van de race wist ze dat ze een trilogie zou voltooien. Op de 3.000 en 5.000 meter had ze al goud gewonnen.

Blondin kwam steeds dichterbij en tien meter voor de finish was het raak. “Ik kon snelheid maken na die bocht en in de laatste honderd meter ging ik haar voorbij. En dan weet je het: drie keer goud.”

Schouten was plotseling de grootste Nederlandse schaatsster van dat moment. In december werd ze verkozen tot Nederlands Sportvrouw van het Jaar.

Meetmoment

Nu staan de wereldbekerwedstrijden voor de deur. Voor Schouten is het een belangrijk meetmoment. Hoe staat ze er nu voor ten opzichte van Ragne Wiklund, de Noorse die haar in maart versloeg op de 3.000 meter bij de WK afstanden in Thialf?

Zondag wil ze revanche nemen. Dat zal niet gemakkelijk zijn: vorige week verbeterde Wiklund nog het baanrecord op de 3.000 meter in Obihiro, waar Schouten afwezig was. De Noorse is in topvorm.

“Ik ga voor de overwinning op de drie kilometer. Maar Wiklund is ook nu sterk. We zullen zien of ik de jetlag een beetje heb overleefd en of ik snel weer kan wennen.”

Schouten kijkt ernaar uit, maar tempert tegelijkertijd de verwachtingen. “Uiteindelijk gaat het om de

Plaats een reactie