Olympisch schaatstoernooi 2030 mogelijk in Thialf

Er gaan al enkele dagen geruchten rond in de schaatswereld dat het olympisch schaatstoernooi van 2030 mogelijk in Thialf gehouden zal worden. Marc van den Tweel, algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF, heeft bevestigd dat er inderdaad gesprekken zijn geweest met het Zwitsers olympisch comité.

“Ik sta in nauw contact met het Zwitsers olympisch comité en heb ook recent met ze gesproken”, vertelt Van den Tweel bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. “En het woord Thialf is gevallen.”

Geen geschikte schaatsaccommodatie in Zwitserland

Zwitserland wil zich kandidaat stellen voor de Olympische Spelen van 2030, maar het land beschikt niet over een geschikte schaatsaccommodatie. In 1948, toen de Winterspelen voor het laatst in Zwitserland waren in Sankt Moritz, werd er geschaatst op de buitenbaan van Davos. “Die bestaat niet meer”, weet oud-schaatser Erben Wennemars.

In het kader van duurzaamheid en kostenbesparing zou er gekeken worden naar alternatieve locaties, zoals het Duitse Inzell en Thialf in Heerenveen, in het geval van toewijzing van de Spelen.

Van den Tweel bevestigt de gesprekken met het Zwitsers olympisch comité, maar tempert tegelijkertijd de verwachtingen. “Ik was vorige week in Friesland en merkte dat de Elfstedenkoorts was losgebarsten. Volgens mij is dat een beetje voorbarig. Er zijn nog veel obstakels te overwinnen.”

Hij plaatst dan ook “een waarschuwende opmerking”. “Voordat we ons allemaal rijk gaan rekenen: Nederlanders zijn vaak niet zo sterk in internationale diplomatie. Dus om nu al heel hard te roepen dat we dit willen, vermindert de kansen.”

Van den Tweel wil er daarom niet te veel over zeggen. “Maar als het zover komt, ben ik de eerste om de temperatuur van het ijs te meten en te juichen.”

Fantastisch, briljant, geweldig

Wennemars is in elk geval enthousiast over de olympische plannen van Thialf. “Ik vind het fantastisch. Ik vind het briljant! Echt geweldig.”

“Wij kunnen dat. Wij kunnen daar een fantastisch feest van maken. We kunnen nooit de echte Olympische Spelen organiseren, maar als we wel een keer een deel daarvan kunnen krijgen, dan is schaatsen natuurlijk dé sport die wij moeten pakken.”

Ook Minne Dolstra, directeur van Thialf, is enthousiast over een mogelijk olympisch avontuur en denkt dat de Friese schaatshal geschikt is. “We willen heel graag een rol spelen. We hebben genoeg ervaring met het organiseren van grote evenementen.”

Plaats een reactie