Schaatser Sebas Diniz: Een Excentriekeling in de Nederlandse Schaatsploeg

Schaatser Sebas Diniz maakte afgelopen weekend zijn debuut in de wereldbeker in het sprintnatie Japan. Helaas verliep het weekend niet zoals gehoopt voor de 21-jarige specialist op de 500 meter. Hij viel tijdens de eerste 500 meter en behaalde een zevende plek in de B-groep tijdens zijn tweede race. Ondanks deze tegenslagen kijkt Diniz alweer uit naar zijn volgende race in Peking.

Jan Smeekens als Inspiratiebron

Met zijn specialisme op de kortste afstand is Diniz een excentriekeling binnen de Nederlandse schaatsploeg. Hij volgt het pad van zijn vroegere idool en streekgenoot Jan Smeekens, die vijftien jaar geleden dezelfde weg bewandelde. Diniz heeft in het verleden geprobeerd om meer allround te trainen, maar merkte dat zijn prestaties op de 1.000 meter hier niet beter van werden. Daarom ligt zijn focus nu volledig op het verhogen van zijn topsnelheid.

De coaches van Team IKO stellen een specifiek trainingsschema op voor Diniz vanwege zijn specialisatie. Soms mag hij maar twee keer per week het ijs op. Dit vindt hij soms moeilijk, omdat hij een schaatser is en graag vaker zou willen trainen. In plaats daarvan traint Diniz meer in het krachthonk en op de fiets. Hij gelooft dat meer rust nemen zijn prestaties verbetert. Zijn trainingsfilosofie is gebaseerd op intensieve trainingen van hoge kwaliteit en voldoende rust.

Een goed voorbeeld van zijn trainingsaanpak is de laatste trainingswedstrijd die hij in oktober reed. Hij haalde de finish van de 500 meter niet eens, omdat zijn opdracht was om een goede eerste 200 meter te rijden en daarna te stoppen. Dit illustreert zijn focus op korte afstanden en topsnelheid.

In Nederland is Diniz een uitzondering, maar in het buitenland wordt er ook door anderen op deze manier getraind. Zijn grote voorbeeld is de Canadese schaatser Laurent Dubreuil, die de afgelopen jaren uitblonk op de 500 meter. Diniz bewondert de manier waarop Dubreuil zijn trainingen aanpakt, waarbij hij volle bak 200 meter rijdt, vijf minuten rust neemt en het dan nog een keer doet.

De coaches Erwin en Martin ten Hove vonden inspiratie in deze trainingsaanpak en passen deze toe op Diniz. Hoewel zijn debuut in de wereldbeker niet verliep zoals gehoopt, blijft Diniz vastberaden en kijkt hij uit naar zijn volgende race in Peking.

Plaats een reactie