Femke Kok en Wesley Dijs winnen eerste gemengde estafette ooit tijdens wereldbekerwedstrijden in Obihiro

Femke Kok en Wesley Dijs hebben namens Nederland de primeur van de eerste gemengde estafette gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro.

Bij de gemengde estafette wisselen een man en een vrouw elkaar af, vergelijkbaar met shorttrack. De vrouw begint en moet een ronde rijden, gevolgd door twee ronden van de man, twee ronden van de vrouw en tot slot nog een ronde van de man.

Dit nieuwe onderdeel zorgde voor de nodige opwinding. In de eerste race nam Zuid-Korea de leiding, maar door een verkeerd getimede wissel volgde direct de eerste diskwalificatie.

Val, overwinning en record

Tijdens de race met Nederland op de baan kwam Dijs meerdere keren in aanraking met de Canadezen. De Nederlander eindigde de race in een valpartij na contact met Antoine Gélinas-Beaulieu en gleed over de finish.

Liggend op het ijs gaf Dijs aan dat hij gehinderd werd door de Canadees en de jury was het daarmee eens. De diskwalificatie van de Canadezen betekende dat Nederland de overwinning én een wereldrecord behaalde, hoewel dat natuurlijk een zekerheid was voor de winnaar van de allereerste editie.

Plaats een reactie